Tužilaštvo BiH vodi krivičnu istragu protiv Salihovića

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Salihovićev advokat Rifat Konjić kazao je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da je Salihović pristupio u Tužilaštvo BiH po pozivu.

– Pošto mu je predočeno kao i svakom drugom o čemu se radi, on je saopćio da traži da njegovom saslušanju prisustvuje njegov branilac koji danas nije bio u mogućnosti da prisustvuje i zbog toga će se saslušanje njegovo obaviti 10. jula ove godine – pojasnio je Konjić.

Na pitanje u vezi čega precizno će Salihović davati izjavu, Konjić je pojasnio da se radi o navodima o prekršajima koji stoje i u disciplinskoj tužbi.

Iz Državnog tužilaštva su potvrdili da je za danas bilo planirano ispitivanje Salihovića.

– U Tužilaštvu BiH se provode istražne radnje ispitivanja osumnjičenog i otvaranja privremeno oduzetih predmeta osumnjičenog u predmetu u kojem se vodi istraga protiv suspendiranog glavnog tužioca Gorana Salihovića – kazao je glasnogovornik Boris Grubešić.

Salihović se sumnjiči za niz nepravilnosti u radu Tužilaštva BiH, zbog čega je suspendovan u septembru prošle godine.

Protiv njega se vodi disciplinski postupak, a u tužbi se navodi da je Salihović propustio da traži svoje izuzeće u predmetima kada je postojao sukob interesa, da se upustio u neprimjerene kontakte sa sudijom ili strankama u postupku, omogućio vršenje dužnosti tužioca osobama koje za to nisu zakonom ovlaštene, miješao se u postupanje sudije ili tužioca.

Među prekršajima je navedeno i namjerno davanje lažne ili nedovoljne informacije u vezi s prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) te svojim ponašanjem doveo u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet Državnog tužilaštva.

Salihović je navode disciplinskog tužioca odbacio kao netačne i podnio žalbu na odluku o suspenziji.

Odluka prvostepene disciplinske komisije se očekuje u narednih deset dana.

Uporedo s disciplinskim postupkom, Tužilaštvo BiH vodi krivičnu istragu protiv Salihovića.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.