Tužilaštvo KS izvršit će dodatne provjere o eventualnim nezakonitim radnjama na UKCS-u

Tužilaštvo Kantona Sarajevo prije tri dana primilo je dokument pod nazivom “Informacija o indicijama za počinjenje kaznenog djela”, što je ustvari izvještaj Federalne uprave za inspekcijske poslove o navodnim nezakonitim radnjama na UKCS-u.

Iz sadržine Informacije koja je dostavljena na pet kucanih strana i bez priloga, proizilazi da je Federalna uprava za inspekcijske poslove izvršila inspekcijski nadzor u Univerzitetskom kliničkom centru Sarajevo za 2015. godinu, kao nadležna institucija za inspekcijski nadzor.

Iz informacije nadalje proizilazi da su inspektori, u poslovanju Kliničkog centra utvrdili niz nepravilnosti u prometu lijekova i medicinskih sredstava, te “nelogičnosti, neslaganja i diskontinuitet u odnosu na stanje u poslovnim knjigama”, metodom “slučajnog uzorka”.

Ističemo da je Informacija sačinjena od strane Federalne uprave za inspekcijske poslove Sarajevo, čiji uposlenici nemaju svojstvo ovlaštenih službenih lica u smislu odredaba Zakona o krivičnom postupku Federacije BiH i ista predstavlja samo indicije o mogućem počinjenju nekog krivičnog djela.

Kako uz predmetnu Informaciju nisu dostavljeni bilo kakvi dokazi, te kako je sačinjena od strane inspektora koji nemaju status ovlaštenih službenih lica, ovo tužilaštvo će izvršiti dodatne provjere, da bi se moglo opredijeliti u pogledu daljnjeg postupanja, navodi se u saopćenju Tužilaštva KS.