Tužilaštvo tvrdi da se Gordana Tadić prati i prisluškuje, SIPA tvrdi da to ne rade njeni službenici

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Tužilaštvu BiH dostavljeni su dokumenti koji ukazuju na provođenje posebnih istražnih radnji praćenja kretanja v.d. glavne tužiteljice Gordane Tadić, kao i transkripti razgovora između potpredsjednice VSTV Ružice Jukić i v.d. glavne tužiteljice Gordane Tadić, piše Klix.ba.

U saopćenju koje je stiglo iz Tužilaštva navodi se da su tekstovi razgovora autentični i da je navedena komunikacija ostvarena te da će ovaj pravosudni organ stoga u okviru predmeta na kojem radi izvršiti detaljne provjere zakonitosti provedenih radnji, kao i osoba koje su sudjelovale u navedenim aktivnostima.

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) oglasila se saopćenjem za javnost u kojem su naveli da v.d. glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordana Tadić i potpredsjednica VSTV-a Ružica Jukić nikada nisu bile predmet rada SIPA-e, niti su prema njima poduzimane posebne istražne radnje.

Odbacili su sve spekulacije o navodnom nezakonitom provođenja posebnih istražnih i dostavljanja navodne “šeme kretanja” i sadržaja “prisluškivanih” razgovora.

“Odjel za unutrašnju kontrolu SIPA-e je 29.8. i 30.8. 2017. godine, izvršio unutrašnju inspekciju, prilikom čega nisu utvrđene bilo kakve zloupotrebe od strane nadležnih organizacionih jedinica SIPA-e ili pojedinaca kada je u pitanju provođenje posebnih istražnih radnji. Osim navedenog, nadležne organizacione jedinice izvršile su pregled svih izlaznih akata SIPA-e u 2017. godini, kojom prilikom nije pronađen akt, ni druga dokumentacija sličnog sadržaja. Također, tokom 2017. godine nije evidentiran nijedan akt sa oznakom tajnosti vrlo tajno”, stoji u saopćenju.

Kako kažu, budući da je utvrđeno da SIPA nikada nije provodila posebne istražne radnje u konkretnom slučaju, kako je navedeno u predmetnoj prijavi, a kako su izvještavali pojedini mediji, niti je u vezi s tim sačinjen bilo kakav akt, očigledno je da se radi o krivotvorenoj dokumentaciji. S tim u vezi, SIPA će u saradnji sa nadležnim tužilaštvom poduzeti potrebne mjere i radnje iz svoje nadležnosti.

Na drugoj strani, iz Tužilaštva BiH potvrđeno je da su im dostavljeni dokumenti koji ukazuju na provođenje posebnih istražnih radnji praćenja kretanja v.d. glavne tužiteljice Gordane Tadić, kao i transkripti razgovora između potpredsjednice VSTV Ružice Jukić i v.d. glavne tužiteljice Gordane Tadić.

“S obzirom da su tekstovi razgovora autentični i da je navedena komunikacija ostvarena, Tužilaštvo BiH će u okviru predmeta na kojem radi, izvršiti detaljne provjere zakonitosti provedenih radnji, kao i osoba koje su sudjelovale u navedenim aktivnostima”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Podsjećamo, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić jučer je novinarima pokazao dokumente koje je Josip Šimić dostavio Tužilaštvu BiH, a u kojima SIPA navodno Mektića izvještava o kretanju tužiteljice Tadić i razgovorima koje je vodila sa Jukić.

Isto kao i SIPA i Mektić je ocijenio da je riječ o krivotvorenim dokumentima.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.