da block

Tužilaštvo ZDK: Podignuta optužnica protiv Muniba Alibegovića

da block

Da krivična djela ne zastarijevaju i da u politici nema nedodirljivih slikovito dokazuje i primjer objavljen na službenoj web stranici Tužilaštva ZDK.

Radi se o bivšem načelniku općine Visoko Munibu Alibegoviću kojeg se osam godina kasnije i šest godina nakon isteka mandata načelnika tereti za iskorištavanje službenog položaja s ciljem izbjegavanja otvorenog postupka zbog čega je omogućio pribavljanje neimovinske koristi u vidu dobivanja posla mimo zakonom propisanog postupka jednom javnom preduzeću iz Visokog.

Općinski sud u Visokom na osnovu člana 45. stav 2. tačka i) i člana 241. stav 1. Zakona o krivičnom postupku FBiH, podigao je optužnicu protiv Alibegović Muniba bivšeg načelnika općine Visoko što je dana 05.11.2010. godine, u Visokom, u svojstvu službene osobe, kao Načelnik općine Visoko, iskorištavanjem svog službenog položaja, s ciljem izbjegavanja otvorenog postupka, suprotno odredbama člana 4. tačka 1 i 2. Zakona o javnim nabavkama, potpisao Ugovor o izvođenju radova na zimskom održavanju lokalnih puteva na području općine Visoko sa JKP „…“ d.o.o. Visoko broj: … od 05.11.2010. godine, iako je znao da navedeno preduzeće nije registrovano za tu vrstu poslova, na koji način je omogućio JKP „…“ d.o.o. Visoko pribavljanje neimovinske koristi u vidu dobivanja posla mimo zakonom propisanog postupka, te teže povrijedio prava drugih registriranih pravnih lica-potencijalnih dobavljača, u smislu učešća istih u proceduri mogućeg dobivanja poslova koji su bili predmet ugovora. Ovim činom Alibegović je počinio krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlašćenja iz člana 383. stav 1. KZ FBiH.

Napomena:

„Potvrđivanjem optužnice protiv određene osobe ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.“