Tuzla: Ispraćeno 28 tabuta ubijenih Zvorničana

Iz Komemorativnog centra Tuzla ka Memorijalnom centru Memići danas je ispraćeno 28 tabuta sa žrtvama ubijenih zvorničkih Bošnjaka, od kojih je samo osam identificirano, dok će 20 njih biti ukopano kao nepoznate osobe.

U Memićima je sve spremno za 18. kolektivnu dženazu-namaz, koju će, kako je najavljeno, nakon podne-namaza, predvoditi Husein efendija Kavazović, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH.

Posmrtni ostaci žrtava ekshumirani su iz masovnih grobnica Crni vrh, Ramin grob i Kazanbašča. Najstarija identificirana žrtva je Rahman (Rame) Bećirović koji je ubijen u 71. godini života, dok je najmlađi Sead (Avde) Fejzić ubijen kao 33-godišnjak. Identificirani su još i: Orhan (Ago) Omerović, Ziba (Arifa) Nuhanović, Hašim (Omera) Osmanović, Mehmedalija (Mehmed) Ahmetović, Muhamed (Mehmed) Mujanović i Hasan (Muhamrema) Smajić.

Tokom obraćanja prilikom ispraćaja tabuta sa platoa Komemorativnog centra u Tuzli, Sead efendija Seljubac, zamjenik muftije tuzlanskog, pozvao je one koji znaju gdje se nalaze masovne grobnice, da radi svoje savjesti više ne skrivaju informacije o njima. Porodicama ubijenih i nestalih uputio je riječi podrške i razumijevanja.

– Dušama nevino stradalih Ti (Bože, op.a) podari smiraj, a preživjelim porodicama daruj sabur da strpljivo podnose bol rastanka i na boljem svijetu obraduj ih radošću ponovnog sastanka u ljepotama dženetskih perivoja – rekao je efendija Seljubac.

Inače, kolektivne dženaze ubijenim Zvorničanima organiziraju se 1. juna svake godine, a iz ove opštine ubijena su 1.573 civila nesrpske nacionalnosti.