Tuzla: Održana akcija “Šuti i Trpi”

U utorak, 17. aprila 2012. godine Tuzlanski su srednjoškolci kako je bilo i najavljeno izašli u centar grada kako bi se izborili za mogućnost javnog izjašnjavanja, kao i poštivanje osnovnih prava koja imaju. Sa plavim trakicama preko usta, započeli su današnju akciju simboličnog naziva “ŠIT-Šuti i trpi”, koja je dio velike kampanje mreže Vijeća učenika Bosne i Hercegovine “Želimo znati”. Tačno u 11:55 sati ( pet do dvanaest) krenuli su ulicama Tuzle, i na taj način simbolično pokazali koliko pitanja i zahtjeva imaju, te zatražili njihovo rješenje u što skorijem periodu.

“Ova akcija je u organizovana u sklopu kampanje “Želimo znati” koja se sprovodi u čitavoj BiH. Glavni cilj jeste zaštita i promovisanje prava srednjoškolaca. Želimo da se naša prava koja su regulisana zakonom poštuju. Neka od prava koja se najviše krše jesu broj pismenih i usmenih provjera u sedmici (2), te zaključna ocjena koja treba da predstavlja ukupan rezultata rada učenika i profesora a ne aritmetičku sredinu ocjena.”-istakao je Anel Smajić, predsjednik mreVUK-a TK.

Kampanja će biti završena u Sarajevu od 23. do 27. aprila kada će biti održana centralna manifestacija “ŠIT”, a predstavnici Mreže će posjetiti Parlamentarnu skupštinu Federacije BiH.

[mudslide:picasa,0,visokoin,5732411485569379105]

(VisokoIN)