Tuzla: Organima sarajevske novinarke Jasmine Duraković spašeno pet života

Zdravstveno stanje pet pacijenata kod kojih je početkom aprila urađena kadaverična transplantacija organa je dobro”, potvrđeno je u ponedjeljak na pres-konferenciji u Sarajevu.

Radi se o pacijentima kod kojih je u noći 5. na 6. aprila na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu i u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla uspješno urađene kadaverične transplantacije organa i to dva bubrega, jetre i dvije rožnjače.

“Jedan od pacijenata u fazi je tzv. akutnog odbacivanja bubrega. Preduzimaju se sve mjere i nadamo se da će biti uredu. Ostali se osjećaju dobro”, istaknuto je.

Bolnička koordinatorica za kadaveričnu transplantaciju dr. Edina Lekić ponovno je zahvalila obitelji preminule osobe jer je doniranje njenih organa omogućilo dosad najobimniju kadaveričnu transplantaciju, te multidisciplinarnom ljekarskom timu koji je sudjelovao u tom procesu. Zahvaljujući tome omogućen je kvalitetan život ljudima kojima su darivani organi.

“Radilo se o vrlo kompleksnim operativnim zahvatima, odabir primatelja je također bio kompleksan proces,” istaknula je Lekić.

Današnjem susretu s novinarima prisustvovali su članovi multidisciplinarnog ljekarskog tima koji su sudjelovali u procesu tranplantacije s kadavera. Svi smatraju da je u čitavom procesu ipak najteži dio onaj koji se odnosi na razgovor s obitelji preminule osobe.

“Njima treba saopćiti da je izgubljen jedan život i zamoliti ih da doniraju organe svog najbližeg člana”, rečeno je.

Neurolog Enra Suljić precizirala je da moždana smrt znači smrt pacijenta, te da je to tačka s koje nema povratka.

“Čovjek je živ onoliko koliko mu radi mozak, centar koji upravlja svim funkcijama u tijelu i čini život životom. Kad se potvrdi moždana smrt nema mjesta sumnji. To je tačka s koje nema povratka i ne postoji nijedna ustanova niti ljekar koji to može promijeniti”, kazala je.

Stoga je ponovno apelirano na važnost doniranja organa nakon moždane smrti, te precizirano da to ne zabranjuje nijedna vjera niti smatra skrnavljenjem.

Prema našem zakonu, obitelj i srodnici mogu osporiti donorsku karticu tj. želju za doniranje organa koju je čovjek izrekao za života.

(VisokoIN/Fena)