Tuzlanska poliklinika pružat će usluge pacijenticama iz ZDK-a

Predstavnici Zavoda zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona potpisali su s Ginekološkom poliklinikom “Korak do života” iz Tuzle ugovor za obavljanje postupka biomedicinski potpomognute oplodnje na teret sredstava obveznog zdravstvenog osiguranja za osiguranje lica tog zavoda, kazala je pomoćnica direktora ZZOZDK Haša Begić.

Navodi da su se na raspisani javni poziv javile samo dvije ustanove, a ponuda ustanove iz Mostara stigla je nakon isteka roka za prijavu.

“Ugovor je potpisan do kraja ove godine, jer ćemo nakon usvajanja Finansijskog plana ZZOZDK za 2022. godinu, raspisati novi javni poziv. Tada očekujemo i prijavu iz više medicinskih ustanova, a našim zdravstvenim osiguranicama će biti omogućen izbor ustanove po vlastitoj želji”, najavljuje Begić.

Očekuje se da će u narednim danima na Odjelu za ginekologiju i akušerstvo Kantonalne Zenica biti formirana i komisija, koja će, kako je kazala, pregledavati dokumentaciju te upućivati pacijentice na Komisiju ZZOZDK, koja će također biti formirana.

“Ovo je novost i za nas i za pacijentice, jer smo mi među prvim zavodima koji je na ovakav način počeo ispunjavati zakonske obaveze iz ove oblasti. Prelaskom na ovakav način rada u postupku biomedicinski potpomognute oplodnje, prestaje važiti ranija odluka o odobravanju subvencije iznosa od 2.600 KM za taj postupak”, dodaje Begić.

Unesite komentar