Tužna istina: Nikad neće naći izgubljeno blago u bitcoinima

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Stotine hiljada bitcoina ukradenih sa MtGox prije četiri godine možda bi mogle da budu vraćene, ali neko to ne želi, kaže britanski preduzetnik Vilijam Mok.

Tokijska platforma za razmjenu digitalne valute obrađivala je oko 80 odsto cjelokupne trgovine bitcoinima. MtGox je prestao sa radom i bankrotirao u februaru 2014. godine, nakon što je prijavio najveću kripto-krađu.

Berza je tada saopštila da je izgubila oko 850.000 bitcoina, koji su tada vrijedili oko pola milijarde dolara.

MtGox je okrivio hakere zbog izgubljenih bitcoina, ukazujući tada i na nedostatak softvera. Kasnije, u martu, saopštili su da su našli 200.000 nestalih tokena.

Nedugo poslije kraha berze, javnost je bila šokirana smrću izvršnog direktora kompanije. Neki mediji su tvrdili da je riječ o samoubistvu, dok su neki drugi to nazvali „sumnjivom smrću u finansijskom svijetu“.

Sve to uticalo je na to da se uvuče strah kako u cijeli tim berze, tako i u investitore, a naravno da se odrazilo i na cijenu bitcoina koji je tada značajno pao. Mnogi su sumnjali u oporavak.

Bankrot MtGoxa naterao je vladu Japana da se odluči kako će da tretira bitcoin, a lokalni regulatori počeli su da legalizuju razmcenu kriptovaluti. Tako je Japan i postao prva zemlja koja reguliše razmcenu digitalnih valuta na nacionalnom nivou.

I vjerovatno, kako reče na početku Mok, “milijarde i milijarde dolara u ukradenim bitcoinima nisu izgubljene, već, neko jednostavno ne želi da budu nađene“.

Više vijesti