Tužna priča: Dok druga djeca jedu, 7-godišnji Safet gleda

Prema podacima Direkcije za ekonomsko planiranje BiH o kretanju makroekonomskih pokazatelja za prvih sedam mjeseci, broj nezaposlenih je 542.000, a plate u julu bile su manje nego na početku godine. Za jesen se najavljuju nova poskupljenja namirnica i komunalija, a životni standard građana sve je lošiji.

Roditelji su na velikim mukama. Za jednog đaka, samo za školsku opremu, treba oko 150 eura. A mnogo je roditelja koji to ne mogu svojoj djeci priuštiti. U sličnoj situaciji je i Sanela Hrustić iz Tuzle. Kao nezaposlena samohrana majka ne može sinu Safetu kupiti ni ono najosnovnije – hranu. Preživljavaju od jednog obroka iz narodne kuhinje. Sedmogodišnji Safet često ostane gladan.

„Kad naveče kreneš na spavanje – gladan. Volio bih da imam hrane, da imam drva… da imam dobru kuću… Najviše volim svoju mamu. Kad ona plače, teško mi je. Volio bih da joj mogu pomoći. I da završim školu“, priča on.

Safet voli školu i bez obzira na neimaštinu, odličan je đak, kaže njegova majka Sanela.

„Lijepo uči, pa eto. Samo ima ove tri sveske i eto, ta pernica, jedna olovka i tašna. Ništa više. Ova garderoba što je na njemu – to ide u školu. Još jednu ima – kad dođe da se presvuče, i te patike, tu, poderane, bijele. Duša me boli za njim. Djeca jedu, on gleda. Djeca sva obučena, uzeli sebi knjige, pokazuju knjige. On meni viče: ‘Mama, hoćeš i ti meni uzeti?’. Ja njemu: ‘Sine, ja nemam odakle tebi uzeti knjige’,“ kaže Sanela.

Prema podacima Eurostata, evropskog satističkog zavoda, životni standard građana Bosne i Hercegovine najlošiji je u regionu. Ali, građanima nisu potrebni statistički podaci kako bi uvidjeli da se iz godine u godinu sve lošije živi, ali i da bh. vlasti ništa ne čine da to promjene. Prema mišljenju analitičara Žarka Papića, zbog ovakog odnosa vlasti, bh. građani se ne mogu nadati boljem sutra, piše Dnevni avaz.

Podaci za pomoć Saneli i njenom sinu:

Brojevi žiro računa: Volksbank BH

Za uplate iz BiH (uplate u KM ): 6006120234159

Za uplate iz inostranstva: SWIFT code: VBSABA22

IBAN code : BA39-1404010023415974

Uplata na ime Sanela Hrustić

Broj telefona Sanele Hrustić je : 066/302-167

(VisokoIN)