U 2016. BiH će imati preko 23.000 uposlenih u institucijama

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

U toku je rasprava o Prijedlogu zakona o Budžetu institucija BiH u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

Zastupnica Milica Marković (SNSD) kaže da će Prijedlog budžeta institucija BiH za narednu godinu biti najvjerovatnije usvojen.

“Vidimo da se u svakom narednom budžetu ponavljaju stavke o zapošljavanju na teret države iako smo rekli da neće biti zapošljavanja dok se BiH nalazi u krizi. Sve i jedno ministarstvo Vijeća ministara BiH povećalo je stavke koje se odnose na bruto plate uposlenika dok se ta sredstva Parlamentarnoj skupštini umanjuju. Ovdje je izuzetno simptomatično da se sredstva za Sud BiH, Tužilaštvo BiH i Ustavni sud BiH povećavaju. Da li je ovo nagrada Ustavnom sudu za odluku koju su donijeli protiv RS?”, upitala je Marković poslanike Saveza za promjene u PD PS BiH.

Dušanka Majkić kaže da budžet BiH nije 950.000 miliona već da je to cifra koja je u opticaju.

“Uvijek imamo neku kesu koja stoji sa strane i nad kojom Parlament BiH nema nikakve kontrole. Rekli ste da ćete se baviti pitanjem korupcije. Pokažite to primjenom u budžetu. Imat ćemo 365 novih radnika u narednoj godini. Tako ćemo imati 23.037 uposlenih u institucijama BiH. Želim vam sretnu Novu godinu u nadi da ćete ispuniti obećanja”, kazala je Majkić.

Damir Bećirović iz Demokratske fronte kaže da ovaj budžet nije restriktivan i da su male uštede u budžetu.

Zaim Backović iz BPS-a kaže da nisu imali vremena proučiti Prijedlog budžeta i da im je, kako je kazao, trebalo 9,5 sati dnevno samo na proučavanje Prijedloga s obzirom da su ga dobili prije sedam dana.

“Ako smo ovdje instrument koji će dizati ruku i biti ‘za’ onda je bez smisla naše postojanje. Volio bih vidjeti poslanika koji je uspio ovaj materijal pročitati za sedam dana. Trebamo imati orlovske oči da bismo ovo pročitali s obzirom na font. Na ovaj način nećemo glasati za budžet”, kazao je Backović.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.