U 2019. evidentirano preko 18.000 migranata

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Bosnu i Hercegovinu očekuje povećani broj migranta iz Srbije, poruka je Granične policije BiH. Istočna granica naše zemlje biće opterećena do kraja godine. Jedan od velikih problema je i nedostatak graničnih policajaca. Ako se taj problem uskoro ne riješi problem migracija mogao bi dodatno eskalirati.

Granična policija BiH najavljuje povećan broj migranata na granici sa Srbijom. Povećan pritisak očekuje se u Višegradu, Bijeljini i Istočnoj Hercegovini, ali najveći pritisak biće u Zvorniku. Graničnoj policiji fali više od 1.000 službenika.

“15 % službenika može obavljati nadzor graničnog pojasa.To je otprilike jedan službenik na 30 kilometara granice. A evropski standardi kažu da bi trebao biti jedan službenik na jedan kilometar granice”, kaže Sanela Dujković, portparolka Granične policije BiH.

Sa granice sa Srbijom prije nekoliko dana iz Afganistana došao je Sami Ullah. Studirao je ekonomiju u Afganistanu gdje je ostavio svoju desetočlanu porodicu. Na putu do BiH najviše probleme imao je sa makedonskom policijom.

“Dobro je, ovdje ima kampova za migrante. Ali je jako teško biti ovdje, Bosna ima mnogo problema sa migrantima. I kako ići dalje? U Italiju, Francusku ili Njemačku želim ići”, navodi Sami Ullah iz Afganistana.

I Kamal je morao otići iz svoje zemlje, želi se domoći stabilne države kako bi kako kaže prehranio svoja 4 brata i 4 sestre u Bangladešu.

“Želio sam spavati ovdje na stanici, ali policija je rekla idite odavde. Onda sam sa grupom prijatelja iz Bangladeša krenuo prema kampu. Ali kamp je pun i rekli su nam: Vratite se! Napolje!”, kaže Kamal Uddin iz Bangladeša.

Brojčano stanje migranta se svaki dan mijenja. Prema podacima Službe za poslove sa strancima 18.641 migrant evidentiran je od 1. juanuara do 2. septembra ove godine na području BiH. Crveni križ BiH najvaljuje dodatnu pomoć za rješavanje krize.

“Prekosutra ima partnerska konferencija, odnosno donatroska konferecija pod pokroviteljstvom Međunarodne federacija društva Crvenog krsta i crvenog polumjeseca u Sarajevu u Parlamentu BiH, gdje očekujemo da svu tu situaciju sutra kroz prezentaciju iznesemo”, navodi Husein Kličić, direktor CK BiH.

A svoj ruksake iznijeli su danas migranti na Željezničkoj stanici u Sarajevu. Uz brojne probleme koji ih prate mjesecima, zdrav duh i osmijeh su ono što im daje snagu da krenu na novi put u nepoznato.

(N1)TOP VIJESTI

Više vijesti