U Ahmićima organizovan iftar za 200 osoba

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Iftar za dvije stotine postača organizovan je u subotu navečer u Ahmićima, javlja Anadolu Agency (AA).

Volkan Uslu, generalni direktor kompanije Gestas, rekao je kako je izuzetno zadovoljstvo boraviti u Ahmićima.

“Firma vrši prevoz robe i putnika morskim putem, a ovaj iftar je djelo uposlenika ove kompanije. Zaista smo presretni da možemo podijeliti radost sa Bošnjacima u BiH”, rekao je Uslu.

On je kazao kako su sretni što su organizovali iftar u džamiji u Ahmićima te da žele nastaviti saradnju s lokalnim stanovništom i da im se zahvale bh. narodu na gostoprimstvu.

U svom obraćanju prisutnima u džamiji u Ahmićima Uslu je napomenu da je Canakkale mjesto šehida, kao i Ahmići te podsjetio na historijat ovog grada koji je 18. marta 1915. godine učestvovao u jednoj od najvećih bitki u Republici Turskoj.

“Tada smo izvojevali jednu veliku pobjedu, kada su muslimani nevjernicima rekli stop. Na tom mjestu 250.000 naših braće i sestara postali su šehidima. U toj bici je bilo i dosta Bošnjaka koji su postali šehidima u tadašnjem Osmanskom carstvu. I 1992., 93., 94. i 95. godine dosta ljudi iz Republike Turske postali su šehidi u Bosni i Hercegovini. Canakkale i Ahmići su na jedan način braća kao što su Republika Turska i BiH bratske države. Isto srce kuca i u Canakkalaeu, Ankari, Bursi kao i u Mostaru, Sarajevu ili nekom drugom gradu u BiH. Vašu podršku vidjeli smo i 15. jula 2016. godine tokom pokušaja puča, a ta podrška došla je kada nam je bilo najpotrebnije”, rekao je Uslu.

On je dodao kako će 10 najboljih učenika iz Ahmića ugostiti sljedeće godine u Canakkaleu.

Mahir ef. Husić, imam džemata Ahmići, rekao je kako ovo nije prvi iftar za mještane Ahmića.

“U našem džematu je upriličen 5. po redu iftar u mubarek mjesecu ramazanu i u planu imamo još dva iftara. Tako će u Ahmićima zajedno iftariti preko 1.000 ljudi, Ovaj iftar je za mještane Ahmića, kao i prethodni iftari. Večeras je ovdje pripremljeno 200 iftara, što nam je izuzetno drago”, rekao je Husić.

Erna Doglod, članica Asocijacije “Mostovi prijateljstva” iz Zenice i mještanka Ahmića rekla je kako se iftar održava i u Potočarima kod Srebrenice.

“Večeras realizujemo dva iftara, jedan u Potočarima, drugi ovdje u Ahmićima. Na oba mjesta će biti realizovano po 200 iftara, dakle 400 iftara ukupno. Mi smo već bili u posjeti mještanima Ahmića, gdje smo podijelili školski pribor za učenike osnovnih škola koji uče turski jezik i na ovaj način smo htjeli da posjetimo mještane Ahmića i zajedno sa njima provedemo ove dane”, rekla je Doglod.

Prije iftara klanjan je akšam-namaz, nakon čega su se svi prisutni iftarili u Gornjoj džamiji u Ahmićima. Nakon toga podijeljene su i plakete te igračke za najmlađe.

Organizatori iftara su firma Gestas iz grada Canakkale iz Republike Turske u saradnji sa Asocijacijom “Mostovi prijateljstva” iz Zenice te organizacijom International Humanity Foundation Switzerland.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.