U BiH četiri posto higijenski neispravne hrane

Analizom o higijenskoj ispravnosti namirnica u BiH, urađenoj na osnovu od oko 70.000 analiziranih uzoraka, u posljednjih pola godine imamo 4 posto higijenski neispravne hrane. Kako je kazao u izjavi novinarima u Mostaru direktor Agencije za sigurnost hrane BiH Sejad Mačkić, kada se ti podaci kompariraju s podacima u zemljama Evropske unije (EU) vidi se da građani BiH jedu kao i u zemljama EU.

Mačkić je istaknuo kako Agencija u suradanji s nadležnim institucijama, uz podršku Svjetske banke radi na studiji koju su uradile samo 32 zemlje na svijetu, a ta studija bi trebala dati podatke o tome što to građani u BiH najčešće jedu.

Po riječima direktora za zarazne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla Seada Ahmetagića, posebno je značajno to što se, kada je riječ o sigurnosti hrane, približavamo svjetskim globalnim inicijativama sveobuhvatnog zdravlja.

“Zahvaljujući stručnom i znanstvenom radu Agencije za sigurnost hrane i dobroj vezi s terenom odnosno kliničkim institucijama oba entiteta i Distrikta Brčko, mi ćemo u stvari vjerojatno napraviti pomake kada je u pitanju sigurnost hrane u idućem razdoblju. Jako je važno da sve ono što se radi u jednoj takvoj agenciji dođe do terene i institucija i da ta komunikacija bude na sistemu ranog uzbunjivanja kada imamo eventualne epidemije oboljelih jer na taj način značajno smanjujemo i broj komplikacija kada su u pitanju uobičajne bolesti u svijetu”, kazao je Ahmetagić.

“Mi na terenu osjećamo sigurnost s obzirom na činjenicu da možemo na vrijeme, zahvaljujući certificiranim umreženim laboratorijima na razini BiH, veoma brzo postaviti dijagnozu i na taj način pomoći u što bržem izlječenju, ako dođe do javljanja bolesti”, kazao je Ahmetagić istaknuvši kako je zbog toga puno povoljnija situaciju u BiH što se tiče sigurnosti hrane.

Inače, u Mostaru se danas održava sastanak na temu “Procjena rizika podrijetlom iz hrane u BiH za razdoblje 1.1.- 30.9.2012. godine”, a sastanku prisustvuju predstavnici nadležnih institucija BiH, entiteta i Distrikta Brčko, predstavnici Agencije za sigurnost hrane BiH kao i eksperti iz oblasti sigurnosti hrane.

(VisokoIN/Fena)

Vezani članci

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

VISOKOIN.COM

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

VISOKOIN.COM

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

VISOKOIN.COM

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

VISOKOIN.COM

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

VISOKOIN.COM

Vlašić i dalje top zimska destinacija u središnjoj Bosni

VISOKOIN.COM

Unesite komentar