U BiH do sada prikupljeno 750.000 komada nelegalnog oružja

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Promocija kampanje “Biraj život bez oružja” održava se danas na Španjolskom trgu u Mostaru, u svrhu jačanja svijesti građana o opasnostima posjedovanja nelegalnog malog oružja i lakog naoružanja u domaćinstvima u BiH.

Kampanja se provodi u skladu s međunarodnim standardima za kontrolu malog oružja (ISACS) i provodi se u suradnji sa županijskim ministarstvima unutarnjih poslova, Ministarstvom unutarnjih poslova Republike Srpske i Policije Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine.

Glasnogovornik MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije Srećko Bošnjak kazao je u izjavi medijima kako procjene govore da u Bosni i Hercegovini još uvijek postoji 750.000 komada nelegalnog oružja, koje predstavlja stalnu prijetnju sigurnosti svih građana.

Po njegovima riječima, nelegalno posjedovano oružje je uzrok više od 10.000 smrtnih slučajeva koji su se dogodili nakon kraja rata u BiH.

Kampanja “Biraj život bez oružja” omogućava građanima da do kraja godine bez sankcija vrate nelegalno oružje ili čak registriraju oružje, koje se može registrirati. Sve što je potrebno je da građani pozovu broj policije 122 radi instrukcija.

U sklopu kampanje “Biraj život bez oružja” ostvareni su odlični rezultati – skoro 7.000 komada oružja i preko 300.000 komada municije i neeksplodiranih ubojnih sredstava je prikupljeno i uništeno do sada.

– Ovo je apsolutna uspješna akcija u kojoj je do sada iz kuća građana udaljeno na tisuće komada naoružanja koje može biti potencijalna opasnost – istaknuo je Bošnjak, pozvavši građane na predaju oružje.

Kampanju podizanja svijesti, legalizacije i prikupljanja lakog i malog naoružanja financira Europska unija, uz podršku Centra za kontrolu streljačkog i lakog naoružanja u istočnoj i jugoistočnoj Europi (SEESAC), Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP), Međunarodnog komiteta crvenog križa (ICRC), Organizacijom za sigurnost i suradnju u Europi (OESS), misija u BiH, Vlade Velike Britanije, UNICEF-a, World Future Council-a.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.