U BiH i Srbiji uhapšena tročlana organizirana grupa

U kordiniranoj akciji policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i MUP-a Republike Srbije danas su, na području BiH i Srbije, slobode lišili tročlanu organiziranu skupinu koja je duži period proizvodila i stavljala u promet opojnu drogu.

U pretresima objekata koje su koristile osobe lišene slobode, između ostalog, pronađena je veća količina opojne droge, te savremena laboratorija za njenu proizvodnju s pratećom aparaturom.

Pripadnici MUP-a Srbije u mjestu Očage, općina Bogatić (Srbija) lišili su slobode dva državljanina BiH inicijala K.M. iz Bijeljine i P.V. iz Bratunca, kod kojih je pronađena savremana laboratorija za proizvodnju droge, 20 kilograma skanka, 440 stabljika marihuane visine 1 m, te oko 300 manjih stabljika marihuane.

Istovremeno, na području Bijeljine pripadnici SIPA-e izvršili su pretragu kuće koju je koristio K.M., lišeni slobode u Srbiji, te su lišili slobode V.D. iz Bijeljine i izvršili pretragu stana, pomoćnih objekata i vozila koje je V.D. koristio.

“U navedenim pretragama na području Bijeljine pronađen je i privremeno oduzet veći broj mobilnih aparata koje su koristile osumnjičene osobe – pištolj marke SIG SP 2009, 35 komada pištoljske municije, prenosni računar laptop, određenu količinu novca, 1000 komada sjemenki koje izgledom asociraju na sjeme indijske konoplje”, saopćila je SIPA.

Policijski službenici SIPA-e još vrše pretrage na području općine Bratunac i Brčko distrikta BiH.

Navedene aktivnosti započele su u jutarnjim satima kao rezultat višemjesečnog operatvinog rada, a vrše se po nalogu Tužiteljstva BiH i Suda BiH, Tužiteljstva R Srbije i Suda R Srbije, a u suradnji sa Obavještajno-sigurnosnom agencijom.

Pripadnicima SIPA-e asistenciju pružaju pripadnici CJB Bijeljina i Policije Brčko Distrikta.

(VisokoIN/Fena)