U BiH registrovano 539.366 nezaposlenih osoba

U Bosni i Hercegovini je u julu ove godine u pravnim subjektima bilo 688.982 zaposlenih osoba, a od toga 281.372 žena.

“U odnosu na juni ove godine broj ukupno zaposlenih se smanjio za 0,2 posto, a broj zaposlenih žena se također smanjio za 0,3 posto”, kazao je danas na pres-konferenciji direktor Agencije za statistiku BiH Zdenko Milinović.

Po njegovim riječima, u julu 2012. u BiH registrovano je 539.366 nezaposlenih osoba.

Broj nezaposlenih u julu ove godine povećao se za 0,2 posto, a i broj nezaposlenih žena se također povećao za jedan posto u odnosu na juni ove godine.

POVEĆAN VANJSKOTRGOVINSKI DEFICIT

Bosna i Hercegovina je u prvih osam mjeseci ove godine u robnom prometu s inostranstvom ostvarila ukupan trgovinski deficit u vrijednosti od četiri milijarde i 850,3 miliona KM što je za 5,8 posto više nego u istom periodu prethodne godine.

Po podacima Agencije za statistiku BiH, u tom periodu ostvaren je izvoz u vrijednosti od pet milijardi i 197,8 miliona KM, što je za 4,4 posto manje u odnosu na isti period prethodne godine, dok je uvoz iznosio deset milijardi i 48,1 miliona KM, što je za 0,2 posto više u odnosu na isti period prethodne godine. Pokrivenost uvoza izvozom u tom periodu bila je 51,7 posto.

Najznačajniji vanjskotrgovinski partneri BiH su: Njemačka, Hrvatska, Italija, Srbija, Slovenija i Rusija.

Robna razmjena sa CEFTA-om čini 32,2 posto od ukupnog izvoza i 25 posto od ukupnog uvoza u prvih osam mjeseci ove godine.

Izvoz je iznosio milijardu i 676 miliona KM, što je za 12,7 posto manje nego u istom periodu 2011., dok je uvoz iznosio dvije milijarde i 516 miliona KM, što je za 0,5 posto manje nego u istom periodu prethodne godine. Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 66,6 posto.

Robna razmjena s Evropskom unijom čini 58 posto od ukupnog izvoza i 46,6 posto od ukupnog uvoza u tom periodu. Izvoz je iznosio tri milijarde i 14 miliona KM što je za 1,2 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine, dok je uvoz iznosio četiri milijarde i 684 miliona KM što je za 3,3 posto više nego u istom razdoblju predhodne godine.

Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 64,3 posto.

U AUGUSTU MJESEČNA INFLACIJA 0,3 POSTO

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u BiH mjerene indeksom potrošačkih cijena, u augustu ove godine u odnosu na juli, u prosjeku su porasle za 0,3 posto, podaci su Agencije za statistiku BiH.

U augustu u odnosu na juli ove godine najviše su porasle cijene u odjeljcima: „prijevoz“ za 2,7 posto, „rekreacija i kultura“ za 0,3 posto, „stanovanje, voda, električna energija, plin i drugi energenti“ za 0,3 posto, te „ostala dobra i usluge“ za 0,2 posto.

U augustu u odnosu na prethodni mjesec najveća smanjenja cijena su zabilježena u odjeljcima: „hrana i bezalkoholna pića“ za 0,4 posto, „zdravstvo“ za 0,2 posto, te „obuća i odjeća“ također za 0,2 posto.

Godišnja inflacija u augustu 2012. godine u Bosni i Hercegovini bila je 1,8 posto.

(VisokoIN/Fena)

Vezani članci

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

VISOKOIN.COM

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

VISOKOIN.COM

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

VISOKOIN.COM

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

VISOKOIN.COM

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

VISOKOIN.COM

Vlašić i dalje top zimska destinacija u središnjoj Bosni

VISOKOIN.COM

Unesite komentar