U BiH se godišnje proda oko šest tona heroina

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

U BiH je blizu 15.000 narkomana od kojih je polovina ovisna o heroinu, a prosta računica ukazuje da se godišnje u BiH proda minimum šest tona heroina.

Naime, Nermana Mehić-Basara, direktorica Zavoda za alkoholizam i druge toksikomanije Kantona Sarajevo, navodi da je prema indirektnim procjenama broj ovisnika u BiH između 10.000 i 15.000, dok se broj intravenoznih ovisnika kreće do 8.000, pišu Nezavisne novine.

Nermana Mehić-Basara pojašnjava da su potrebe zavisnika za drogama individualne, zavisno od stepena heroinske zavisnosti, te da narkoman dnevno u prosjeku uzme gram do dva heroina.

Inspektor Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH, koji je želio ostati anoniman, navodi da je na crnom tržištu u gradovima BiH gram heroina od 50 KM do 80 KM u zavisnosti od čistoće, te da narko-bosovi imaju odlične veze sa policijom.

Ako narkoman uzme dva grama dnevno, a vodi se da ih, zvanično ima oko 8.000 heroinskih zavisnika, matematički gledano, dnevno cirkuliše 16 kilograma heroina, a godišnje 5,84 tone.

Prema toj računici, domaći narko-bosovi godišnje zarade minumum 300 miliona KM.

S druge strane, BiH ima najveći broj bezbjednosnih agencija u regionu i Evropi, a koje godišnje ne zaplijene nijedan odsto ukupne količine heroina koja bude uvezena u BiH.

I dok u BiH, kako navodi Nermana Mehić-Basara, tek uspostavljaju sistem praćenja epidemioloških pokazatelja vezanih za droge, podaci State Departmenta iz 2007. godine ukazuju da je broj narkomana u BiH 10 puta veći pa tako i i “potrošnja” heroina te zarada narko-bosova.

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo RS, koje iz godine u godinu saopštavaju povodom 26. juna Međunarodnog dana borbe protiv zloupotrebe i krijumčarenja droga, u zdravstvenim ustanovama prošle godine je liječen 291 zavisnik, od čega je 260 muškaraca, te 31 žena, dok je prosječna starost registrovanih zavisnika 31 godina.

Prema tim podacima najveći broj liječenih zavisnika nalazi se u starosnoj kategoriji od 30 do 34 godine, te u kategoriji od 25 i 29 godina starosti.

Isto tako, statistika pokazuje da najveći broj zavisnika pripada opijatskom tipu, pa je kod 196 muškaraca i 24 žene primarno sredstvo zavisnosti heroin.

“Broj ukupno liječenih na 100.000 stanovnika u RS je 29,9 pa je taj broj preko deset puta manji u odnosu na zemlje okruženja, a ukupan broj zavisnika koji je na odvikavanju u terapijskim zajednicama prošle godine bio je 75”, pokazuju ovi podaci.

Gojko Vasić, direktor Policije RS, rekao je da policija RS svojim djelovanjem aktivno utiče na smanjenje ponude opojnih droga na tržištu, jer kroz svoje akcije istražuje grupe koje krijumčare drogu.

“Trenutno imamo najmanji trend vezan za konzumaciju, ali i za broj zavisnika u odnosu na broj stanovnika”, rekao je Vasić i dodao da nastoje da svoju aktivnost kroz međunarodnu saradnju povežu sa drugim policijskim strukturama u BiH i okruženju.

Istakao je da u nekim zapljenama širom Evrope, koje se kreću i do 100 kilograma kokaina ili heroina ima učešća operativaca policije RS.

“Zapljene se iz godine u godinu mijenjaju pa smo u prošloj godini imali smanjenje zapljene heroina, a naglo povećanje zapljene marihuane te su to najčešće vrste narkotika na ovom prostoru, za razliku od kokaina, koji se povremeno pojavi”, rekao je Vasić.

Modaliteti koje kriminalci izmisle, kaže Vasić, su takvi da je tome teško parirati i oni dresiraju životinju da se hrani na određenom mjestu, na nju stave određenu količinu droge i prokrijumčare preko granice, a da to ne možete uvijek spriječiti.

Sanja Stanić, direktor Udruženja građana “Viktorija” rekla je da je ovaj datum obilježen u svim većim centrima u RS dijeljenjem promotivnih materijala. Dodala je da su evidentni pozitivni pomaci te da su zadovoljni trenutnim stanjem multisektorske saradnje svih faktora društva.

(VisokoIN)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.