U BiH se još traga za oko 7.000 nestalih osoba

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Gordana Tadić, vršiteljica dužnosti glavne tužiteljice Tužilaštva BiH, i dužnosnici Posebnog odjela za ratne zločine Perica Stanić, direktor Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), dužnosnici Instituta za nestale osobe (INO) BiH, predstavnici ICMP-a i Crvenog krsta sastali su se danas sa Sergeom Brammertzom, glavnim tužiocem pri MMKS s kojim su razgovarali o temama u vezi s procesom ekshumacije, traženja i identifikacije nestalih osoba, prenosi Anadolu Agency (AA).

Iz Tužilaštva navode da se u Bosni i Hercegovini još traga za oko 7.000 nestalih osoba, a pronalazak i identifikacija nestalih osoba i njihovih posmrtnih ostataka, vrlo je bitan segment u procesuiranju predmeta ratnih zločina, u smislu dokaznih materijala. Također, ovaj proces mora biti ubrzan najviše zbog porodica nestalih osoba, koje već duže od 23 godine, tragaju za svojim najbližim srodnicima.

Uposlenici Tužilaštva BiH u 2017. godini učestvovali su u 115 predmeta ekshumacija i traženja nestalih u svim krajevima BiH, često i na nepristupačnim lokacijama, a Tužilaštvo je inicijator aktivnosti na ubrzanju procesa ekshumacija i traženja nestalih.

Glavni tužilac Brammertz istakao je da institucije BiH trebaju nastaviti intenzivno raditi na ovim aktivnostima, a MMKS i međunarodna zajednica će pružiti potporu u ovom procesu.

Na sastanku je istaknuto da Tužilaštvo BiH, SIPA, Institut za nestale osobe, kao i druge institucije koje su uključene u ovaj proces, u kontinuitetu provode aktivnosti na traganju za informacijama o mogućim lokacijama masovnih i pojedinačnih grobnica, kao i koordiniranju svih aktivnosti koje su potrebne da se bez zastoja provedu procesi ekshumacija.

Bosna i Hercegovina je pronašla i identifikovala oko 80 posto nestalih osoba nakon rata, što je značajan domet u ovom procesu, ali se još traga za oko 7.000 osoba, što je dva i po puta više osoba, nego što tragaju zemlje u regionu, naglašeno je na sastanku.

Ključni problem nastavka aktivnosti na traženju nestalih osoba je nedostatak kvalitetnih informacija o lokacijama masovnih i pojedinačnih grobnica i u narednom periodu treba se raditi na apelu na sve osobe koje imaju informacije o masovnim ili pojedinačnim grobnicama, da te informacije dostave institucijama koje tragaju za nestalim osobama.

Također, potrebno je da u BiH postoji jasna i kontinuirana politička podrška procesu traženja nestalih osoba, kao i podrška i povjerenje porodica žrtava u institucije koje rade ovaj posao, zaključuju iz Tužilaštva BiH.

Više vijesti