U BiH se traga za više od 10.000 nestalih osoba

U BiH još se traga za više od 10.000 nestalih osoba i ne može biti napretka dok ne bude riješeno ovo važno humanitarno pitanje, saopšteno je danas iz Instituta za nestale osobe.

U saopštenju se navodi da sudbina nestalih nije samo problem njihovih porodica i Instituta, već i cjelokupne BiH i vlasti koja je dužna da se konačno istinski angažuje na rješavanju ovog problema.

Savjetodavni odbor Instituta za nestale osobe BiH je, povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, koji se obilježava 10. decembra, izrazio je nezadovoljstvo angažovanošću nadležnih vlasti u procesu traženja nestalih osoba.

“U skladu sa članom 4. Zakona o nestalim licima BiH, nadležne institucije i organi vlasti BiH, Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko distrikta nadležni su da, zajedno sa Institutom za nestale osobe, rješavaju slučajeve u vezi sa nestankom osoba u BiH i obavezni da pruže raspoložive informacije, kako Institutu, tako i porodicama nestalih, kao i svu potrebnu pomoć koja se odnosi na proces unapređenja traženja i rješavanja sudbine nestalih lica na području BiH”, navodi se u saopštenju Instituta za nestale osobe.

(VisokoIN/Srna)