U BiH stiže 214.000 doza vakcine Pfizer

Austrijanci planiraju poslati 651.000 doza BioNTechove i Pfizerove vakcine u šest zemalja zapadnog Balkana do augusta, u sklopu programa Europske unije u kojem se pomaže susjednim zemljama i Africi.

Europska komisija u januaru je objavila planove za mehanizam dijeljenja vakcina. Austrija je rekla da će djelovati kao koordinator mehanizma za zapadni Balkan i da bi iza prve distribucije doza mogla uslijediti druga. Srbija ima jednu od najvećih stopa vakcinisanja u Evropi, ali četiri ostale zemlje bivše Jugoslavije koje nisu u EU, uz Albaniju, bile su manje uspješne. U Bosni i Hercegovini je manjak vakcina doveo do uličnih protesta.

“S ovom inicijativom pokazujemo da ne ostavljamo regiju po strani”, rekao je austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg.

Vakcina će biti plaćena iz fondova

Austrija je posredovala u dogovorima između BioNTecha, Pfizera i zemalja primateljica. Država će plaćanje tih vackina premostiti s vlastitih 11 miliona eura. Doze cjepiva bit će plaćene iz fondova za pomoć zemljama kandidatkinjama za članstvo u EU ili potencijalnim kandidatkinjama.

“Ovdje nema poveznice s opskrbom cjepiva u Austriji i drugim zemljama članicama EU. Ove doze ne dolaze iz nacionalne kvote. Ovo su doze koje je EU eksplicitno sačuvala na početku u svrhu slanja svojim partnerima”, dodao je Schallenberg, čija se vlada nosi s rastućom javnom frustracijom zbog sporog vakcinisanja, prenosi Hina.

Vakcina će biti distribuirana od ranog maja prema tome koje ga zemlje trebaju najviše. BiH će dobiti najveći udio, 240.000 doza, nakon toga Albanija 145.000 pa Sjeverna Makedonija 119.000. Srbija će dobiti 36.000 doza.

Vezani članci

Automobilom se zabio u baštu kafića, jedna osoba poginula

VISOKOIN.COM

Čerkez: Nikad bolje vijesti, mogu reći da ćemo ići na popuštanje mjera

Visokoin.com

Eurosong se ove godine vraća u ‘light’ verziji

Visokoin.com

LOST IN TRANSLATION Novi Zakon o javnim nabavka i zbog lošeg prevoda sa engleskog jezika

Visokoin.com

Gradonačelnici četiri najveća grada Hrvatske bit će poznati u 2. krugu izbora

Visokoin.com

Obustavljen saobraćaj na dionici Žepče – Maglaj zbog nesreće

VISOKOIN.COM