U Bosni i Hercegovini živi 85 multimilionera!

U BiH živi 85 multimilionera koji imaju bogatstvo od devet milijardi dolara, navodi se u ovogodišnjem izvještaju kompanije “Wealth X” o najbogatijim ljudima svijeta.

Na listi 45 zemalja iz Evrope prema multimilionerima, od bivših jugoslovenskih zemalja najbolje je rangirana Hrvatska, koja je na 23. mjestu, te Srbija koja je 29. sa 90 multimilionera, čiji je bogatstvo procijenjeno na 11 milijardi dolara, dok je BiH na 30. poziciji.

Slovenija je na 34. mjestu, Makedonija na 42. poziciji. Crna Gora se nalazi na začelju – zauzima 43. mjesto i ima 21 multimilionera, čije ukupno bogatstvo iznosi dvije milijarde dolara.

Crna Gora u odnosu na prošlu godinu ima jednog multimilionera više, a ukupno bogatstvo crnogorskih “ultra bogataša”, prema izvještaju, smanjeno je 18,2 posto.

U Hrvatskoj prema izvještaju ima 260 multimilionera, a njihovo ukupno bogatstvo iznosi 30 milijardi dolara.

U Sloveniji živi njih 70, koji imaju osam milijardi dolara.

Makedonija je na 42. poziciji sa 35 multimilionera čije bogatstvo iznosi četiri milijarde američkih dolara.

Na listi se isključivo nalaze osobe sa neto bogatstvom koje prelazi 30 miliona američkih dolara, nakon obračuna akcija u preduzećima, stambenih i investicionih jedinica, umjetničkih zbirki, aviona, gotovine i ostalih sredstava.

Najviše multimilionera ima u Njemačkoj – 15.770, a njihovo bogatstvo prelazi dva biliona dolara. Na drugom mjestu je Velika Britanija sa oko 10.500 multimilijardera, koji imaju 1,3 biliona dolara, dok je treća Švicarska sa oko 5.600 “ultra bogataša” čije bogatstvo iznosi 655 milijardi dolara.

(VisokoIN/Srna)

Vezani članci

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

VISOKOIN.COM

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

VISOKOIN.COM

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

VISOKOIN.COM

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

VISOKOIN.COM

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

VISOKOIN.COM

Vlašić i dalje top zimska destinacija u središnjoj Bosni

VISOKOIN.COM

Unesite komentar