0.5 C
Visoko
23. Januara 2022.

U centru Visokog pronađen leš svezanog psa

Dana 23.05. u Visokom, na kraju novoizgrađene šetnice kojoj se može pristupiti iz naselja Prijeko, nedaleko od pećine pronađen je leš svezanog psa. Nesretni pas ne samo da je bio svezan, nego je i napušten bez da ga je iko posjećivao kako bi ga nahranio. Takav tretman je rezultirao prije svega smrću psa pa onda raspadanju i sušenju njegova tijela. Šokirana građanka koja je pronašla leš, kontaktirala je Udruženje „Street paws“ pri čemu su aktivisti zatražili kako medijsku pažnju, tako i pomoć građana/ki u zaustavljanju ovakvog tretiranja uličnih pasa.

Sa suzom u očima, Lena Kuharević, jedna od osnivačica Udruženja „Street Paws“ objasnila je: “Ne možemo da vjerujemo da se ovakvo nešto dešava u našem gradu, pozivamo građane/ke da ukoliko vide nešto slično da nam se odmah jave.”

Bitno je spomenuti da je neformalna grupa građana/ki Street Paws za nepunih pola godina uspjela spasiti sa ulica više od 30 pasa, te se nadaju da će njihov angažman promijeniti svijest građana i da se ovakvo ophođenje prema uličnim psima više neće ponoviti. “Trudimo se svim silama da spasimo koliko god pasa možemo i kada vidimo nešto ovakvo pitamo se s kime to živimo?”.

Aktivisti/ce iz Udruženja „Street Paws“ poželjele su se obratiti javnosti jer ipak vjeruju u promjenu svijesti građana grada Visoko. “Uvijek se nadamo promjeni, ako se već ljudi ne mogu brinuti o psu, neka nam se obrate i sigurno ćemo im pokušati pomoći”, izjavila je Lena, te ponovo zamolila građane/ke na suradnju, a sve u cilju sprječavanja nehumanog odnosa prema psima.

Unesite komentar