U četvrtak protesti ispred Vlade ZDK

Kantonalni odbor Saveza samostalnih sindikata BiH Zeničko-dobojskog kantona donio je odluku o organizovanju protesta upozorenja svih članica SSSBiH s područja ovog kantona.

Kako je danas na pres-konferenciji izjavio Mirnes Isaković, predsjednik KO SSSBiH ZDK, protesti će biti održani u četvrtak, 27. septembra, ispred ulaza u zgradu Vlade ZDK-a s početkom u 11 sati i trajat će do 14 sati.

– Očekuje se da će na protestima učestvovati više od hiljadu radnika iz svih općina ZDK-a, kazao se Isaković.

Osim uposlenih u osnovnim i srednjim školama, namještenika u organima uprave i pravosuđu, protestima će prisustvovati i uposleni u metalskoj, građevinarstvu, drvoprerađivačkoj i drugoj industriji. Prema tvrdnjama sindikalnih lidera, koji su i danas na pres- konferenciji ponovili zahtjev za smjenu premijera ZDK-a Fikreta Plevljaka, teška ekonomsko–socijalna situacija radnika i građana pripadnika svih populacija u ZDK-u koja svakim danom postaje sve teža, neizvršavanje odluke Parlamenta FBiH o povezivanju radnog staža svim radnicima, uskraćeno pravo radnicima i članovima njihovih porodica na zdravstvenu zaštitu, samo su neki od razloga zbog kojih je donesena odluka o održavanju protesta.

– Procvat sive ekonomije i rada nacrno, svakodnevno smanjenje broja zaposlenih, nepoštivanje sudova i sudskih presuda od premijera Plevljaka i neisplaćivanje izvršnih sudskih presuda radnicima kojima je Vlada poslodavac, otvorena saradnja premijera s poslodavcima koji ne uplaćuju poreze i doprinose, direktan uticaj premijera na urušavanje poslovnog ambijenta i stvaranje nelojalne konkurencije podrškom i saradnjom s poslodavcima koji ne plaćaju poreze i doprinose, kao ni plaće radnicima, također su razlozi zbog kojih članice Saveza samostalnih sindikata izražavaju nezadovoljstvo i traže smjenu premijera Fikreta Plevljaka, izjavio je Mirnes Isaković.

O svojim zahtjevima sindikati su upoznali i političke partije. U isto vrijeme kada je najavljen početak protesta zakazan je i početak 28. sjednice Skupštine ZDK-a.

(VisokoIN/Fena)

Vezani članci

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

VISOKOIN.COM

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

VISOKOIN.COM

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

VISOKOIN.COM

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

VISOKOIN.COM

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

VISOKOIN.COM

Vlašić i dalje top zimska destinacija u središnjoj Bosni

VISOKOIN.COM

Unesite komentar