U Crnoj Gori uhapšeni hakeri bankovnih računa

U Crnoj Gori su uhapšeni hakeri koji su računarskim prevarama, sa više bankovnih računa, uspjeli da otuđe novac u vrijednosti većoj od milion eura, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Crnogorska policija u akciji “Fokus” uhapsila je grupu koja je računarskim prevarama podigla novac u iznosu 195.474 eura i na račune u Crnoj Gori transferisala iznos od 488.200 švajcarskih franaka i 555.428 eura. Račune su blokirali nadležni državni organi Crne Gore.

Kiminalistička policija Podgorice danas je u nastavku akcije “Fokus” lišila slobode jedno lice iz Podgorice, koje se nalazilo u bjekstvu. Ovo lice se sumnjiči da je počinilo krivična djela računarska prevara i kriminalno udruživanje. Prema nezvaničnim podacima, radi se o članu kriminalne grupe osumnjičene za računarske pronevjere i hakovanje bankarskih računa.

Kako je saopštila Uprava policije Crne Gore, u intenzivnoj međunarodnoj saradnji sa Interpolom i Upravom za sprječavanje pranja novca i finansiranja terorizma, realizovana je višemjesečnu policijska akciju operativnog naziva “Fokus” u više crnogorskih opština, a slobode je lišeno ukupno jedanaest lica.

Uhapšeni se sumnjiče da su na području Crne Gore formirali kriminalno udruženje u cilju vršenja krivičnog djela računarska prevara, a radi sticanja protivpravne imovinske koristi na štetu više lica – stranih državljana.

“Kriminalna grupa je, kako se osnovano sumnja, u dužem periodu, vršeći krivična djela koja im se stavljaju na teret, sa računa otvorenih kod crnogorskih poslovnih banaka, podigla novac u iznosu 195.474,00 eura, a takođe istim krivičnim djelom na račune u Crnoj Gori transferisala iznos od 488.200,00 švajcarskih franaka i 555.428,28 eura, koje su blokirane od strane nadležnih državnih organa Crne Gore”, saopštila je crnogorska policija.

(VisokoIN/AA)