U dva pogona “Preventa” u Potočarima zaposleno oko 200 radnika

U dva proizvodna pogona kompanije “Prevent” u Potočarima kod Srebrenice zaposleno je oko 200 radnika iz ove i bratunačke opštine i po broju zaposlenih ova firma je na trećem mjestu na području ove dvije opštine.

Pogon “Prevent komponente” u Srebrenici počeo je sa radom 2012. godine sa šest, a sada zapošljava 73 radnika, bavi se izradom dijelova enterijera za automobile i redovno isplaćuje plate radnicima i izmiruje sve zakonske obaveze.

Rukovodilac ovog pogona Admir Sejdinović ističe da proizvode dijelove opreme za poznate marke automobila kao što su “audi”, “pežo”, “volvo”…

On kaže da je cilj firme stalno osvajanje nove proizvodnje, izrada novih elemenata, proširivanje proizvodnog asortimana, povećanje obima proizvodnje, a time i broja zaposlenih.

Ovo je veoma mlad kolektiv i prosječna starost zaposlenih je svega 30 godina.

“Prevent” je 2015. godine od slovenačke firme “Cimos” kupio pogon u Potočarima u kome je radilo više od 100 zaposlenih, a koji, takođe, proizvodi određene vrste dijelova za automobilsku industriju, odnosno za poznate kompanije iz Njemačke i Italije koje se bave tom djelatnošću.

Rukovodilac tog pogona Hajrudin Omerčić kaže da mjesečno proizvode 600.000 različitih metalnih komponenti za automobilska sjedišta za najmodernije vrste automobila u Evropi.

On ističe da se proizvode i dijelovi za kočione sisteme za automobile.

“Prevent” kompanija u BiH organizuje proizvodnju na 15 lokacija te u NJemačkoj, a ima ispostave u Austriji, Mađarskoj, Rumuniji, Sloveniji i Hrvatskoj.

Firma bilježi kontinuirano ulaganje u razvoj, širenje proizvodnog asortimana i proizvodnje i među vodećim je izvoznicima u BiH.