U FBiH raskinuto 80 ugovora o privatizaciji

Zbog neizvršenja ugovorenih obaveza u privatizaciji u Federaciji BiH do sada je raskinuto 80 kuproprodajnih ugovora ili 6,48 posto od njihovog ukupnog broja, a za 29 ili 2,34 posto kupoprodajnih ugovora u toku su sudski postupci za raskid ugovora.

Ovo se navodi u izvještaju Agencija za privatizaciju FBiH o kontroli izvršenja obaveza iz kupoprodajnih ugovora u postupku privatizacije u FBiH za 2012. godinu.

U privatizaciji državnog kapitala preduzeća u Federaciji BiH ( tzv. velika privatizacija) zaključeno je ukupno 607 kupoprodajnih ugovora, a u postupku kupoprodaje imovine, dijelova ili udjela preduzeća i općinskih poslovnih prostora (tzv. mala privatizacija) 630 kupoprodajnih ugovora.

Od ukupno 607 ugovora u velikoj privatizaciji, kod 458 slučajeva ili 75,45 posto ugovora izvršene su sve obaveze. U većem obimu od ugovorenog izvršene su obaveze investiranja, kao i prijema novih radnika.

Naime, za kapital ukupno plaćen 541,3 miliona KM ugovorene su investicije od 792,1 milion KM, a realizirane u vrijednosti od 882,2 miliona KM. Također, kupci su se obavezali na novo upošljavanje 8.862 radnika, a zaposlili su 10.328, piše dnevniavaz.ba

Prema podacima dostavljenim od kantonalnih agencija za privatizaciju, u 50 preduzeća pokrenut je stečajni postupak.

Od ukupno 607 kupoprodajnih ugovora u velikoj privatizaciji, 67 ili 11,03 posto ugovora je raskinuto. Kod raskinutih kupoprodajnih ugovora nijedna od ugovorenih obaveza nije izvršena.

(VisokoIN)

Vezani članci

Automobilom se zabio u baštu kafića, jedna osoba poginula

VISOKOIN.COM

Čerkez: Nikad bolje vijesti, mogu reći da ćemo ići na popuštanje mjera

Visokoin.com

LOST IN TRANSLATION Novi Zakon o javnim nabavka i zbog lošeg prevoda sa engleskog jezika

Visokoin.com

U izraelskim napadima na pojas Gaze poginulo 145 Palestinaca

VISOKOIN.COM

Obustavljen saobraćaj na dionici Žepče – Maglaj zbog nesreće

VISOKOIN.COM

Bimal preuzima većinski vlasnički udio u fabrici Bečejka

VISOKOIN.COM