U funkciji nova zgrada Odjeljenja Općinskog suda Visoko u Olovu

Svečanom ceremonijom, u Olovu je obilježen završetak izgradnje zgrade Odjeljenja Općinskog suda u Visokom.

Direktor Sekretarijata Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTVBiH) Admir Suljagić zahvalio je u uvodnom obraćanju svima koji su doprinijeli planiranju, finansiranju, organizaciji te izgradnji nove zgrade Odjeljenja suda u Olovu, izdvojivši Vladu Norveške kao finansijera izgradnje i opremanja objekta.

– VSTV BiH će ostati dosljedan i nastavit će se zalagati za osiguranje novca za rekonstrukciju i modernizaciju zgrada pravosudnih institucija u BiH da bi postigli veću efikasnost u radu sudova i tužilaštava – naglasio je Suljagić.

Ministar za pravosuđe i upravu ZDK Mirnes Bašić naglasio je da je jedno od strateških opredjeljenja Vlade ZDK osiguranje što boljih fizičkih uvjeta rad svih pravosudnih institucija na području koje administrativno obuhvata ZDK.

– Efikasno pravosuđe, koje će odgovarati evropskim standardima, ali i očekivanjima i potrebama svakog građanina kantona, preduvjet je uspješnosti svake pa i Vlade ZDK – kazao je.

Predsjednik Općinskog suda u Visokom Enes Behlulović rekao je da je to poseban događaj kojim se proslavlja uspješan završetak projekta izgradnje nove zgrade Odjeljenja suda u Olovu.

Naglasio je i da je Odjeljenje suda u Olovu bilo smješteno u zgradi izgrađenoj 1932. godine, koja je bila u lošem stanju.

– Ceremoniji su prisustvovale brojne zvanice, predstavnici pravosudnih institucija, nadležnih institucija zakonodavne i izvršne vlasti, međunarodnih institucija i organizacija te brojni gosti – saopćeno je iz VSTV BiH.

Novac za izgradnju osiguralo je Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH (VSTV BiH) putem Projekta unaprjeđenja efikasnosti pravosuđa II, kojeg finansira Vlada Norveške.

Vrijednost ugovora za izvođenje radova na izgradnji zgrade odjeljenja suda iznosila je 621.610,33 KM, a cijena usluge stručnog nadzora 16.965 KM. Projektom je osigurano i 35.000 KM za nabavku namještaja i opremanje te zgrade.

Vlada ZDK izdvojila je 169.190 KM za izradu projektne dokumentacije, izdavanje dozvola potrebnih za izgradnju, priključke na objekt, te vanjsko uređenje i nabavku računarske i audio opreme.

Nova zgrada Odjeljenja u Olovu ima oko 600 m² funkcionalno organiziranog prostora. Izgrađene su suvremena pisarnica i arhiva, dvije moderne sudnice, sudijski uredi, pritvorska jedinica u okviru prostora za sudsku policiju, a kompletan prostor je opremljen novim namještajem. Osiguran je i adekvatan pristup za osobe s invaliditetom.

Sud je dobio energetski efikasnu zgradu zahvaljujući kvalitetnoj stolariji, termoizolacijskoj fasadi i energetski efikasnom sistemu grijanja zgrade na pelet, koje je ujedno i ekološki prihvatljivo.