U hitnoj proceduri prostorni planovi Zenice, Zavidovića i Doboj Juga

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Vlada Zeničko-dobojskog kantona odobrila je da se u dnevni red naredne, 66. sjednice Skupštine ZDK-a u formi prijedloga uvrste i odluke o davanju saglasnosti na Prostorni plan grada Zenica i Prostorni plan općine Zavidovići za period 2016.-2036. godine, kao i odluka o davanju saglasnosti na izmjene Prostornog plana općine Doboj Jug za period 2005.-2020. godine.

Kako je kazao premijer ZDK-a Miralem Galijašević, donošenje ovih odluka važno je zbog činjenice da ove tri lokalne zajednice planiraju graditi poslovne zone na svom području, a za što u ovom trenutku nemaju svu potrebnu zakonsku legislativu.

– Ova će sjednica biti održana u ponedjeljak, 17. septembra. Praktično ćemo u ovom mandatu zaokružiti i te prostorne planove, a ovo je i moj apel na općine da idemo, sljedeći mandat, s inicijativama kako da to regulišemo i riješimo. Evo, prošlo je osam godina, a niko se ne osvrće na donošenje pravnog okvira za poslovne zone – ističe Galijašević.

On navodi pozitivan primjer iz susjedne Republike Hrvatske, koja za razliku od BiH, ima zakon o poslovnim zonama.

-Da mi donosimo takav zakon u našem kantonu, mislim da nema smisla – kaže Galijašević, koji je zajedno s predsjedavajućim Skupštine ZDK-a Jasminom Duvnajkom, inicirao dopunu i uvrštavanje ovih prostornih planova u dnevni red naredne sjednice.

– Imajući u vidu ranije urgencije Kolegija i značaj dokumenata za razvoj i opći interes Kantona te lokalnih zajednica, kao i činjenicu da je ovo, vjerovatno, posljednja sjednica Skupštine ZDK u ovom mandatu, članovi Kolegija su na hitnoj, telefonskoj sjednici jednoglasno podržali dopunu dnevnog reda ove sjednice – ističe predsjedavajući Duvnjak.

On je za ovu sjednicu Skupštine, zajedno sa zastupnicima Ismetom Sarajlić, Munibom Husejnagićem i nezavisnom zastupnicom Amrom Jupić, uputio i Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji taksi prijevoza na području tog kantona.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.