U Hrvatskoj od danas obavezne covid-potvrde u javnim i državnim ustanovama

Potvrdu prilikom dolaska na posao morat će predočiti svi javni i državni zaposlenici, kao i oni u tijelima na lokalnom nivou, a za one koji nisu vakcinisani ili preboljeli covid uvodi se sigurnosna mjera obaveznog testiranja na korona virus.
Covid-potvrde koje dokazuju da je netko vakcinisan, da je prebolio COVID-19 ili je negativan od danas su u Hrvatskoj obavezne za ulazak u javne i državne ustanove, čime vlasti žele dodatno zaštiti zdravlje građana, potaknuti ih na vakcinaciju i osigurati dostupnost zdravstvenog sistema.

Prema odluci Nacionalnog štaba civilne zaštite, EU digitalnu potvrdu prilikom dolaska na posao morat će predočiti svi javni i državni zaposlenici, kao i oni u tijelima na lokalnom nivou, a za one koji nisu vakcinisani ili preboljeli covid uvodi se sigurnosna mjera obveznog testiranja na korona virus, piše Hina.

Bez potvrde ili testa ne može se ući u radni prostor
Zvaničnici, službenici i zaposlenici ustanova i tvrtki čiji su osnivači država, županije, gradovi i općine dužni su potvrde pokazati osobi koju ovlasti poslodavac, a odbiju li se testirati ili pokazati potvrdu neće moći ući u radni prostor.

Covid-potvrde se uvode i u škole, ali samo za zaposlenike. Ministar nauke i obrazovanja Radovan Fuchs očekuje u školama određene probleme dok se ne uhoda uvođenje covid-potvrda, ali ne i velike poteškoće jer su škole dobile upute Štaba civilne zaštite i dodatne upute Ministarstva.

Potvrde su uz poneki izuzetak obavezne i za sve stranke koje dolaze u službene prostore, ali i druge osobe koje tamo dolaze po bilo kojoj osnovi.

Primjerice, Fina je u ponedjeljak pozvala korisnike da prilikom ulaska u poslovnice svoju potvrdu predoče zaštitaru, odnosno osobi koju je poslodavac ovlastio za provjeru dokumenata, te ih uputila na mjesta na kojima, prema preporuci HZJZ-a, mogu obaviti testiranja.

HAC je također izvijestio da je svaki posjetitelj obavezan službenoj osobi na ulazu predočiti potvrdu ili drugi dokaz o testiranju, vakcinaciji ili preboljenju covida.

Potvrde se ne primjenjuju na studente u prostorima visokih učilišta, osim ako visoko učilište ne odluči drugačije, učenike u školama i odgojno-obrazovnim ustanovama, na mlađe od 16 godina, na osobe koje dovode dijete ili učenika u školu, vrtić ili ustanovu za odgoj i obrazovanje djece te na adolescente s posebnim potrebama i osobe koje prate osobu koja se ne može brinuti za sebe.

Potvrde neće trebati ni osobe koje u poslovnice HZZO-a dolaze podići svoju covid-potvrdu, na osobe čija je prisutnost nužna u postupcima pred pravosudnim, državnim i drugim tijelima, na korisnike poštanskih usluga koji moraju preuzeti pošiljke čije bi nepreuzimanje imalo pravne posljedice te na osobe koje imaju kontraindikaciju za cijepljenje, što se dokazuje potvrdom.

Oni koji nisu preboljeli covid niti su vakcinisani testirat će se dvaput sedmično
Zaposlenici koji nisu preboljeli covid ili nisu vakcinisani morat će se testirati dvaput sedmično, pa je otvoreno više od 6500 testnih mjesta, između ostalog u ordinacijama primarne zaštite i apotekama. Testno mjesto moći će odrediti i poslodavac, ali onda će potvrda vrijediti samo za dolazak na posao.

Odluka o uvođenju obaveznih covid-potvrda za ulazak u javne i državne ustanove donesena je na vrhuncu četvrtog vala pandemije i nema ograničen rok primjene, a ujedno je izdana preporuka privatnim poslodavcima da provode slične mjere.

Covid-potvrde proširene su na javni i državni sektor nakon što je početkom oktobra ta obaveza uvedena u zdravstvenim i ustanovama socijalne skrbi.

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak kaže da u sistemu koji obuhvata proširenje covid-potvrda ima 270.000 zaposlenika bez trgovačkih društava, među kojima će se možda 100.000 trebati testirati.

“Napravili smo sve da stvorimo infrastrukturu, da bude dovoljan broj mjesta na kojima se mogu testirati. Omogućili smo poslodavcima da to organiziraju u svojim prostorima, bilo sami bilo da sklope ugovor s nekim ko to može napraviti”, poručio je.

Uvođenje obaveznih potvrda bilo je predviđeno za ponedjeljak, ali je odgođeno za jedan dan kako bi se svi zainteresovani mogli testirati i u utorak imati covid-potvrde.

Kritike opozicije, biskupa, Milanovića…
Novu mjeru u borbi protiv pandemije korona virusa kritikovala je oporba ocjenjujući kako je riječ o podjeli na građane prvog i drugog reda. Saborska opozicija traži da o epidemiološkim mjerama u Saboru odlučuje sam Sabor, a ne Štab čijom se odlukom ne može ograničavati saborski mandat.

Na obavezne potvrde blagonaklono ne gleda ni Stalno vijeće Hrvatske biskupske konferencije, koje je ocijenilo da se u društvu stvorilo “ozračje određenih pritisaka” na nevakcinisane i poručilo da vakcinacija mora biti dobrovoljna, bez prisile i uslovljavanja.

Najoštriji u kritici bio je predsjednik Republike Zoran Milanović koji je uvođenje obaveznih covid-potvrda nazvao “mahnitanjem bez ikakvih argumenata” i poručio da se građani trebaju vakcinisati, ali i da imaju pravo na zaštitu od samovolje.

Zbog covid-potvrda već danima dio nezadovoljnih građana protestuje na Markovom trgu i u više hrvatskih gradova, tvrdeći da ih se time diskriminiše i da im se ograničavaju slobode.

Premijer Andrej Plenković odgovorio im je kako je protestovanje protiv vakcinacije dozvoljeno ali je izrazio nevjericu da u današnje vrijeme neko bira o vakcinaciji vjerovati neprovjerenim i tendenciozno lažnim izvorima u odnosu na ono što je istina.

Komentarišući poruku biskupa o vakcinaciji, Plenković se pozvao na izjavu pape Franje koji je “bio jasan” i pozvao ljude da se vakcinišu.

Unesite komentar