U Izraelu izdajnik, za svijet ‘ubica Palestinaca’

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Prije nešto više od dvije godine izraelski pisac Etgar Keret ispričao je za Express kako je svojedobno svog šestogodišnjeg sina u 30 sekundi naučio kako da se baca na pod u slučaju raketnog napada. Trideset sekundi zato što je imao doslovno toliko za spasiti mu život.

“Izmislio sam u hipu igru ‘sendvič sa šunkom’, gdje je on šunka, a majka i ja smo komadi kruha. I upalilo je”, rekao je tada. Odgoj u uvjetima permanentnog rata doveo je dotle da mu je sin godinu ili dvije poslije ovako doživio razdoblje kratkotrajnog relativnog mira: “Rekao mi je da se boji da više neće biti napada, da se više neće igrati ‘sendviča sa šunkom’.” Pričao je tada Keret i to da mu je sin malo nakon toga rekao da su on i njegovi prijatelji odlučili napraviti bombu kako bi je bacili na Gazu. Pa ga je otac pitao zašto bi to učinio.

“Objasnio mi je da se samo vodi onim što sam mu ranije rekao, da ne smije nikoga prvi napasti, ali da smije uzvratiti ako njega netko prvi napadne. Odlučio sam mu pojasniti tko su ljudi u Gazi, što žele, zašto se bore. Rekao sam mu da proba zamisliti da sam mu svugdje postavio barijere i da ga satima ispitujem svaki put kad pokuša prijeći neku od njih. ‘Kreneš na zahod i ja te krenem ispitivati zašto si krenuo tamo, što ćeš raditi, zar nisi išao ima 20 minuta… i tako cijelo poslijepodne’. Bilo mu je svakako jasnije”, pričao je Keret.

Rekao je tada i to da je tek putujući svijetom shvatio da je odrastao i da živi u zemlji u kojoj vladaju nenormalni uvjeti, kao to da se vjenčanja planiraju ne po prognozama za kišu, nego po prognozama za rat. I naravno da takav čovjek, koji sa svojim stavovima, ubitačno oštrim humorom i satirom snage nekoliko megatona u svojoj domovini, u Izraelu, trpi i progon i dobiva prijetnje smrću.

S druge strane, u inozemstvu je redovita meta stigme koja prati Izraelce zbog jezive ignorancije primjerice na Zapadu, pa mu u crno-bijelom poimanju stvarnosti redovito poručuju da uzimaju zdravo za gotovo svoje pretpostavke što oni misle da on misli o Palestincima. A to onda znači da mu bez problema u facu poručuju da je ubojica.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.