U javnim službama u BiH zaposleno oko 12,5 posto žena

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

U javnim službama BiH 2010. godine bilo je zaposleno oko šest posto žena, a sada ih je oko 12,5 procenata, izjavila je danas u Sarajevu direktorica Agencije za ravnopravnost polova BiH Samra Filipović-Hadžiabdić.

Filipović je istakla da se ide ka tome da u javnim službama u BiH bude zaposleno 30 posto žena, dodajući da je zadovoljna institucijama u BiH koje ulažu napore i aktivnosti kako bi bio dostignut ovaj procenat.

Ona je, prije početka prezentacije izvještaja o provođenju Akcionog plana Vijeća ministara BiH za UN rezoluciju 1325 – “Žene, mir i sigurnost”, rekla da su promijenjeni određeni stereotipi kada je riječ o zapošljavanju žena, kako u policiji, tako i u Ministarstvu odbrane BiH, koje je načinilo velike iskorake u svim svojim aktima.

Zamjenik direktora Granične policije BiH Enes Gačanin rekao je da u BiH, ali i u cijelom regionu, postoji diskriminacija polova, te da u Graničnoj policiji nisu zadovoljni brojem žena koje rade na poslovima bezbjednosti, ali da ga nastoje povećati.

“Naša dosadašnja iskustva pokazala su da su koleginice, u pravilu efikasne najmanje onoliko koliko i muškarci. Nastojimo da promijenimo mentalitet i shvatanje nas muškaraca, prije svega prema koleginicama“, rekao je Gačanin novinarima.

Prema njegovim riječima, Granična policija nastoji da u ovom policijskom tijelu bude zaposleno što više žena, ali će za to trebati mnogo vremena, jer ulazna faza iz koje se regrutuju, ne samo policijaci, već i visoki policijski činovi, je relativno mala.

Zamjenik ministra bezbjednosti BiH Mladen Ćavar rekao je da je provođenje Rezolucije 1325 uvezalo u zajedništvo sve relevantne aktere vladinog i nevladinog sektora na svim nivoima u BiH, te da su na istom fonu bile i međunarodne organizacije.

On je podsjetio da je Ministarstvo sigurnosti BiH ovogodišnji dobitnik nagrade UN za javnu službu, što je najprestižnije međunarodno priznanje u ovoj oblasti.

Akcioni plan Vijeća ministara BiH za UN rezoluciju 1325 – “Žene, mir i sigurnosti” provodi se od 2010. godine.

(VisokoIN)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.