U Kambodži uhapšen suosnivač Pirate Baya

Jedan od osnivača popularne internetske stranice za dijeljenje podataka, Pirate Bay, uhapšen je u Kambodži, saopćila je lokalna policija. Gottfrid Svartholm Warg zadržan je u prijestolnici Phnom Penh nakon što je Švedska u aprilu izdala međunarodni nalog za njegovo hapšenje, prenio je BBC. Švedska je izdala nalog nakon što se Warg nije pojavio da bi odslužio svoju jednogodišnju kaznu za kršenje autorskih prava. Warg i trojica drugih osnivača rekli su da internetska stranica ne krši zakon.

“Njegovo hapšenje je izvršeno na zahtjev švedske vlade za prijestup povezan s informacionim tehnologijama. Nemamo sporazum o izručenju sa Švedskom, ali ćemo istražiti naše zakone i razmisliti kako se nositi s ovim slučajem”, rekao je glasnogovornik kambodžanske policije Kirth Chantharith za novinsku agenciju AFP.

U Švedskoj je bivši Wargov advokat potvrdio da je izvršeno hapšenje. Warg i koosnivači stranice – Fredrik Neij, Peter Sunde i Carl Lundstroem – osuđeni su 2009. godine na švedskom sudu zbog podsticanja na kršenje autorskih prava. Neiju, Sundeu i Lundstroemu su jednogodišnje kazne smanjenje na niže i to između četiri i deset mjeseci nakon uložene žalbe 2010. godine.

Također im je naređeno da plate skoro sedam miliona dolara filmskim i muzičkim kućama zbog kršenja autorskih prava. Međutim, Warg nije prisustovao žalbenom saslušanju, a njegov advokat je naveo kao razlog da je bio odsutan iz zdravstvenih razloga. Švedski sud je zatim odlučio da ne mijenja kaznu. Aktivnost Pirate Baya je uveliko ugašena u Švedskoj prije šest godina, ali je stranica nastavila funkcionirati.

Stranica je osnovana 2003. godine, i ima više od 30 miliona korisnika širom svijeta. Web serveri internetske stranice nemaju sadržaj koji krši autorska prava. Umjesto toga, oni skinute linkove “torenata” serija, filmova i muzike povlače s korisničkih računara.

(VisokoIN)