U Kantonu 10 broj umrlih tri puta veći od broja rođenih

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

U posljednjih desetak godina Bosna i Hercegovina ne bilježi pozitivan prirodni prirast stanovništva, a tzv. “bijela kuga” prisutna je u osam od deset kantona u Federaciji BiH, a posebno teško stanje je u Kantonu 10 u kojem je u tom razdoblju nestala cijela jedna općina veličine Kupresa.

“Vitalnu statistiku Zavod za javno zdravstvo Kantona 10 vodi 15 godina i u cijelom tom razdoblju broj umrlih je u pravilu dvostruko veći od novorođenih, a u 2015. i 2016. veći je gotovo tri puta”, kazala je direktorica Zavoda dr. Dijana Mamić za Večernji list BiH te dodala kako je u 2016. u Kantonu 10 rođeno 311 djece, a u istom razdoblju umrlo je 859 osoba.

“Od 311 novorođenih, sedam ih nema prebivalište u Kantonu 10. Godinu ranije rođene su 363 bebe, a umrlo je 926 osoba. Dakle, stanje nije dobro”, kazala je Mamić.

Premda ga čini šest općina i prostorno je najveći u Federaciji, statistički podaci govore kako je u Kantonu 10 “bijela kuga” stalno stanje.

“Kad zbrojimo za ovo desetljeće taj negativan prirodni prirast, odnosno broj umrlih osoba, u našem kantonu je otprilike nestao jedan manji grad do 4000 stanovnika”, objasnila je Mamić.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.