U Kantonu Sarajevo potvrđen 241 novi slučaj zaraze koronavirusom

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, objavljenim u nedjelju, u protekla 24 sata potvrđen je 241 novi slučaj zaraze koronavirusom u KS, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ovaj broj rezultat je analize provedene nad 610 uzoraka prikupljenih u periodu od 21. do 24. oktobra ove godine. Porodičnim klasterima ili kontaktima oboljelih od ranije pripada 147 osoba, i u samoizolaciji su od ranije.

U isto vrijeme, 43 osobe su se oporavile od zaraznog oboljenja COVID-19. U Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu na Podhrastovima hospitalizovane su 93 osobe, od kojih pet koristi mehaničku podršku respiratora pri disanju.

S ovog bolničkog liječenja otpušteno je šest osoba. Nažalost, jedna osoba je preminula, tako da sada broj smrtnih slučajeva uzrokovanih koronavirusom u KS iznosi 105. Trenutno je u Kantonu Sarajevo aktivno 1.766 slučajeva, navode iz ZZJZ-a.

Od 30. januara do 24. oktobra ove godine ukupno je registrovano 7.040 zaraženih koronavirusom, od kojih se 5.169 oporavilo od COVID-19.

U periodu od 11. do 25. oktobra ove godine, na osnovu preporuka epidemiologa, rješenjima inspekcije ili Ministarstva zdravstva KS naložene su 2.941 samoizolacije.

Stanovništvu na području Kantona Sarajevo preporučuje se da izbjegavaju javna i privatna okupljanja i ograniče svoje kretanje, a osobama starije životne dobi, naročito onima sa hroničnim bolestima, da izbjegavaju bespotrebna kretanja i korištenje javnog prevoza, te da redovno koriste zaštitnu opremu.

Vezani članci

VISOKO: U porodičnoj kući pronađeno beživotno tijelo

VISOKOIN.COM

PROMOVISANA MONOGRAFIJA “VISOKO I OKOLINA KROZ HISTORIJU II – OSMANSKI PERIOD”

VISOKOIN.COM

Tradicionalni rafting Eko-Vikinga i otkrivanje spomen ploče Adnanu Džafiću

VISOKOIN.COM

Ekipa “Bosanskog viteza” uputila čestitku povodom Dana državnosti BiH

VISOKOIN.COM

Vukanović otkriva detalje sastanka u Sarajevu: Ponizno puzanje, dolazak i klecanje na noge / Na šta je Baja(zit) sada pristao? Nadam se da nije potpisao ukidanje RS-a i…

VISOKOIN.COM

Tarik Halilović: Opozicija je ujedinjena, građani Visokog moraju biti na prvom mjestu inače Statut neće proći

VISOKOIN.COM

Unesite komentar