U KCUS-u uspješno operisana tromjesečna beba

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu uspješno se rade kardiohirurške operacije, već 20 godina. Na Klinici za kardiovaskularnu hirurgiju KCUS-a tokom proteklih pet mjeseci urađeno je sedam operativnih zahvata kod djece. Riječ je o različitim srčanim manama, a jedna od posljednjih operacija urađena je na tromjesečnoj bebi, težine četiri kilograma.

Prema riječima šefa Klinike doc. dr. Nermina Granova, dnevno urade šest operacija, a pedijatrijska kardiohirurgija jedan je od segmenata rada, koji ova klinika sprovodi u saradnji sa Pedijatrijskom klinikom KCUS-a.

– KCUS je opredijeljen aktivno raditi na razvoju adultne i pedijatrijske kardiohirurgije. Kada je u pitanju pedijatrijska kardiohirurgija povremeno izvodimo operacije u saradnji sa Pedijatrijskom klinikom – kazao je doc. dr. Granov.

Tim koji je radio operaciju tromjesečne bebe činili su anesteziolog, pedijatar i kardiohirurzi, te medicinske sestre i tehničari.

Prim. mr. sci. med. dr. Enela Đonlić, anesteziolog, ovim poslom bavi se već 20 godina.

– Raspolažemo potrebnom opremom i stručnim timom, koji je u svakom momentu spreman odgovoriti na postojeće zahtjeve – kazala je prim. dr. Đonlić.

Prim. mr. sci. med. dr. Haris Vila bavi se kardiohirurgijom već 21 godinu. Kako nam sam kaže, od početka svoje karijere, radio je operativne zahvate na djeci.

– Ja sam dio tima koji je počeo s razvojem kardiohirurgije u BiH. Sve ove godine radio sam operacije kod odraslih i djece. Imao sam čast učiti od istaknutog stručnjaka, prof. dr.Gregora Voloneka sa AKH iz Beča, pred kojim sam i polagao ispit, koji se sastojao iz jedne adultne i jedne dječije operacije. Svi naši kardiohirurzi su tokom proteklih godina učestvovali u operacijama kod djece, te smo potpuno stručno osposobljeni za ovu oblast. Imamo tim ozbiljnih kardiohirurga koji se ne upuštaju u zahvate za koje nisu sigurni da ih mogu uspješno završiti – izjavio je dr. Vila.

Jedan od ljekara u timu je i pedijatar mr. sci. dr. Duško Anić s Intenzivnog odjela Pedijatrijske klinike.

– Dio sam ovog tima od samih početaka uvođenja kardiohirurškog programa u KCUS. Mi na Intenzivnoj njezi zaduženi smo za postoperativni tok, po završetku kojeg se pacijenti izmještaju na Odjel standardne njege. Intenzivni odjel Pedijatrijske klinike u potpunosti raspolaže svim potrebnim kapacitetima i stručnim osobljem – naveo je dr. Anić.

Šef Kardiološkog odjela Pedijatrijske klinike, prim. mr. sci. dr. Zijo Begić ističe da se već više od 20 godina uspješno održava kontinuitet rada. On naglašava da je u toku ove godine urađeno sedam operacija.

– Beba koju smo operisali prije tri dana oporavlja se u skladu sa postojećim protokolima. Savremena medicina zahtijeva multidisciplinarni pristup, koji mi godinama primjenjujemo u KCUS-u. Svaki operativni zahvat zahtijeva timski rad, kako bismo dobili najbolje moguće rezultate – rekao je dr. Vila.

Više vijesti