U KCUS urađena obdukcija COVID -19 pozitivnog pacijenta

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu je urađena obdukcija COVID -19 pozitivnog pacijenta. Postupak obdukcije proveden je u obdukcijskoj sali Odjela mrtvačnice sa prosekturom Klinike za patologiju, citologiju i humanu genetiku KCUS.

Prema riječima prof. dr. Sandre Vegar Zubović, direktorice dijagnostičkih disciplina Klinička patologija, citologija i humana genetika, KCUS-a je kroz prethodni period pandemije COVID-19 uspjela zadovoljiti materijalno-tehničke uvjete za obdukciju COVID-19 pozitivnih pacijenata, te istu obaviti.

„Pacijent je primljen u KCUS, gdje je i preminuo. Prije obdukcije urađen je post-mortem test na COVID-19 i ustanovljeno da je pacijent pozitivan. Ovo je prva obdukcija u KCUS koja je bila COVID-19 pozitivna i urađena je uz sve mjere lične i tehničke zaštite. U proteklim mjesecima smo radili u uslovima potencijalnih COVID-19 pozitivnih pacijenata, ali nismo do danas imali slučaj COVID-19 pozitivnog tijela. Nakon učinjene obdukcije tim na čelu sa prof. dr. Nurijom Bilalović je izvršio i dodatne analize uzroka smrti“, pojasnila je prof. dr. Vegar Zubović.

Prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS, je izjavila da je ekipa patologije u cijelosti opremljena za rad obdukcija, čime se potvrđuje da KCUS funkcioniše u punom kapacitetu i u krizi izazvanom COVID – 19. Napomenula je da tim sa Klinike za patologiju predvođen prof. dr. Bilalović potvrdio danas izvedenom obdukcijom kako funkcionira besprijekorno i u vanrednim situacijama.

„KCUS je svojim dosadašnjim radom pokazao najviši nivo profesionalnosti u spremnosti za rad u ovako izuzetno teškim okolnostima kao što je COVID -19 pandemija. KCUS je već 31. januara 2020. godine imao Krizni štab za situaciju u pandemiji COVID – 19. Zaštitnu opremu imali smo na vrijeme jer nam je izuzetno važno sačuvati zdravlje svih uposlenika. Mada smo svi fokusirani na pandemiju, vodimo računa i da uobičajeni rad ne bude zapostavljen, bez obzira na opasnost“, rekla je prof. dr. Izetbegović.