U kojim godinama žene trebaju izbaciti desert?

Nakon menopauze ženama nije lako smršavjeti. Smanjivanje unosa kalorija najčešće ne daje dovoljno dobre rezultate jer se rijetko koja žena odlučuje dugoročno živjeti na taj način. No rješenje postoji i prilično je jednostavno.

Naučnici poručuju: nakon 50. godine života izbacite desert, jedite što manje mesa i sira, a što više voća i povrća. Do takvih su zaključaka došli na osnovu nedavno provedenog istraživanja u kojemu je sudjelovalo 500 žena koje su prošle menopauzu.

‘Problem je što ženama, nakon što skinu određeni broj kilograma, opada motivacija. I ne samo to, nakon 50. događaju se i fiziološke promjene poput usporavanja metabolizma, a hormoni koji pojačavaju apetit pojačano se luče’, istaknula je za ABC dr. Bethany Barone Gibbs sa univerziteta Pittsburgh koja je vodila istraživanje.

Promjene u prehrani koje sada zagovaraju naučnici nisu velike i lako ih je primijeniti, a učinit će veliku razliku. Dakle, nakon menopauze prehrana žene trebala bi obilovati voćem i povrćem. Usto, unos slatkog i mesnih proizvoda trebalo bi znatno smanjiti. To nije samo recept za vitkost, nego i za dobro zdravlje.

(VisokoIN)