U Messengeru vreba nova prijetnja

Zlonamjerni softver prerušen u video može pogoniti vaše računalo za rudarenje kriptovaluta u korist hakera, ali i otvoriti im vrata u vaš korisnički račun na Facebooku.

Cyberkriminalci koriste Facebookov Messenger kako bi zarazili vaše računalo zlonamjernim softverom koji za njih rudari kriptovalute.

Otkrili su to istraživači u tvrtki za računalnu sigurnost Trend Micro. Digmine, kako su nazvali otkriveni zlonamjerni softver, nastoji zaraziti što je više računala moguće kako bi svojim autorima priskrbio izvor monera (vrsta kriptovalute, poput bitkoina).

Digmine izgleda kao video datoteka. Zasad funkcionira jedino ako ga se širi izdanjem Messengera za stolna računala na Googleovom Chromeu. Na drugim softverskim platformama, poput mobitela, trenutno nema sve funkcionalnosti.

Ipak, ne treba ga podcjenjivati jer može poslužiti kao alat kojim bi kriminalci mogli u potpunosti preuzeli vaš korisnički račun na Facebooku, ciljati vaše kontakte na toj društvenoj mreži, ali i usporiti rad vašeg računala.