-6.5 C
Visoko
22. Januara 2022.

U Mostaru prva smrt od gripe

U Mostaru je jučer zabilježen prvi slučaj smrti od posljedica gripe. Preminula je starija žena, bila teže pokretna, a bolovala je od gripe tipa B, potvrdili su za Oslobođenje na Infektivnom odjelu mostarskog SKB-a. Pacijentica je po riječima dr. Jurice Arapovića bolovala od teške upale pluća izazvane gripom.

Inače, više od polovine pacijenta trenutno zbrinutih u mostarskoj bolnici boluje od gripa, a mnogo slučajeva zabilježeno je i u ambulantama primarne medicine. Virusu su najizloženije starije osobe, s obzirom da su tek rijetke primile adekvatnu vakcinu. Gripa po riječima dr. Arapovića nije opasna za one koji imaju imunitet, dok je najveća prijetnja za osobe koje nisu cijepljene.

Napominje i da je u SKB-u ove godine zabilježen i jedan slučaj meningitisa, kao da je Uprava bolnice donijelo odluku da onemogući posjete u bolnici, upravo zbog opasnosti od gripe.

– Ove godine intezitet epidemije je jači nego ranijih godina, a općenito cirkulira gripa tipa B. Osoba koja je preminula podlegla je na podlozi svježe infekcije gripe, kaže Arapović.

Njegov savjet je da se u slučaju infekcije obavezno leži sedam do 10 dana, ne izlažući se bilo kakvim naporima. Preventiva, naročito kad je riječ o starijim i trudnicama, je cijepljenje.

– Osim mirovanja obvezne su tablete protiv povišene tjelesne temperature, unošenje što više tekućine, te obavezan odlazak liječniku. U posljednjih mjesec imali smo 20 do 30 hospitaliziranih pacijenata, a kroz ambulante prošlo ih je više desetaka, kazao je dr. Arapović.

Vezani članci

Tri mladića iz Tešnja uhapšena zbog krađa starih golfova

Visokoin.com

Suniti Hindić šest godina robije zbog ubistva

VISOKOIN.COM

VISOKO: U porodičnoj kući pronađeno beživotno tijelo

VISOKOIN.COM

Krvav huliganski obračun u Mostaru završio s gadnim posljedicama: Mladić zadobio ozljede opasne po život

VISOKOIN.COM

Brčko: U požaru u stambenom objektu stradalo šest osoba

VISOKOIN.COM

Više od četiri sata trajao uviđaj zbog smrti 64-godišnjaka

VISOKOIN.COM

Unesite komentar