U nedjelju vraćanje kazaljki na satovima

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike obavještava javnost da je Zakonom o računanju vremena propisano da se ljetno računanje vremena završava posljednje nedjelje u oktobru, tako što se pomjeraju kazaljke na satovima za 60 minuta unazad.

Shodno tome, obavještava se javnost da se ljetno računanje vremena završava u nedjelju, 30. oktobra, pomijeranjem za jedan sat unazad, na način da će se vrijeme u tri sata računati kao dva, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Prelaskom na zimsko računanje vremena, od nedjelje će doći do promjene u primjeni većih i manjih dnevnih tarifnih stavova, odnosno, mijenja se vrijeme važenja tzv. jeftinije i skuplje struje za kupce električne energije koje snabdijeva Javno preduzeće Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo.

Za domaćinstva koja posjeduju dvotarifna brojila, manji dnevni tarifni stavovi primjenjivat će se radnim danima i subotom od 13.00 do 16.00 i od 22.00 do 07.00 sati, a nedjeljom cijeli dan.

Za sve ostale kupce JP Elektroprivreda BiH, prema manjoj tarifi, obračunavat će se električna energija utrošena od ponedjeljka do petka u periodu od 22.00 do 07.00 sati.

Za ovu kategoriju potrošnje manja tarifa se primjenjuje subotom i nedjeljom cijeli dan, saopćeno je iz Elektroprivrede BiH.

Iako su neke zemlje, poput Rusije i nedavno Republike Turske, uvele stalno ljetno računanje vremena i neće primjenjivati vraćanje kazaljki na satovima u skladu sa zimskim računanjem, to se u Bosni i Hercegovini, po svemu sudeći, još neće dogoditi.

Više vijesti