U Potočarima ostalo samo cvijeće, tespihi na nišanu i poneka uplakana majka

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

U popodnevnim satima u Memorijalnom centru Potočari završen je zvanični dio obilježavanja 19. godišnjice genocida u Srebrenici, zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija (UN), a potom su članovi porodica onih koji su danas našli smiraj obavili vjerski obred pored svakog od mezara.

Nakon toga hiljade i hiljade ljudi koji su došli odati počast za 175 žrtava čiji su posmrtni ostaci danas ukopani, čime je broj ukopanih Srebreničana u Memorijalnom centru povećan na 6.241, napustili su ovo sveto i tužno mjesto.

Za nekoliko trenutaka Memorijalni centar kao i svake godine ostao je prazan, a ostalo je samo cvijeće, vijenci, tespihi na nišanima i poneka uplakana majka.

Uposlenici Javnog komunalnog preduzeća “Gradska groblja” Visoko odakle je kolona s tabutima i krenula prema Potočarima 9. jula, pokupili su lopate kojima su iskopani mezari za žrtve najstravičnijeg zločina u Evropi poslije Drugog svjetskog rata.

Zvaničnici su pozvali danas da se ne zaboravi Srebrenica, a obilježavanje ove godišnjice pratio je prigodan vjerski obred.

Najmlađa žrtva koja je danas ukopana u Potočarima je dječak Senad (Ramo) Beganović, koji je imao 14 godina kada je ubijen, a njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u četiri različite masovne grobnice. Najstarija žrtva Hurem Begović, rođen 1916. godine, ukopan je pored svog sina Huseina.

(VisokoIN)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.