U pripremi obogaćenje ponude na lokalitetu Ravne

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

U toku su aktivnosti za značajno obogaćenje turističke ponude gostima Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” prilikom njihovog boravka u Visokom.

Naime, dr. Semir i Sabina Osmanagich su u procesu uknjiženja šest parcela ili oko 16.000 kvadratnih metara (16 dunuma) zemljišta u području poznatom kao “Potoci”, neposredno ispod ulaza u Podzemni labirint Ravne. Riječ je o parcelama koje se vode kao “bare”, “pašnjaci” i “šuma”. Nakon uknjiženja, Osmanagichi će dati parcele u najam Fondaciji na pedesetogodišnji period bez ikakve naknade i uvjetovanja.

Na taj način će Fondacija, kao organizacija za zaštitu kulturnog nasljeđa i promociju arheološkog turizma na teritoriji čitave Bosne i Hercegvoine, biti u mogućnosti da razvija turističke sadržaje u narednom dugoročnom periodu.

U toku su aktivnosti na čišćenju zapuštenog prilaznog puta parcelama, a u saradnji s dugogodišnjim partnerima Fondacije građevinskom firmom “Mušinbegović”. Također, postojeći potok će biti očišćen i proširen i preko njega postavljeni drveni mostići na proljeće.

S obzirom na kronični problem s parkiranjem ispred ulaza u Podzemni labirint Ravne i saobraćajni haos tokom ljetnih mjeseci, jedna parcela je planirana za besplatni parking gostiju Fondacije.

Druga parcela u dolini će se koristiti kao prostor za relaksaciju, jogu, održavanje koncerata, sastanaka pod vedrim nebom i druženje gostiju Fondacije.

Na trećoj parceli će internacionalno poznati slovenački umjetnik Marko Pogačnik, sa svojim studentima, isklesati i postaviti megalitni krug tokom 2016. Njegova namjena će biti fokus na rastu globalne svijesti, balansu fizičkog i duhovnog, širenje razumijevanja i ljubavi među ljudima i življenju u harmoniji s Planetom Zemljom. Već je određena lokacija za postavljanje megalita koja je energetski najpotentnija tačka.

U toku je i čišćenje slijedeće, šumovite parcele od grmlja i korova koja će služiti za šetnju, relaksaciju, opuštanje i uživanje u prirodi. Svi dobronamjerni gosti, ali i građani Visokog, BiH i svijeta, će biti pozvani da ove prostore koriste od 2016. godine.

U okviru ove parcele planirani su i arheološki radovi na drugom, donjem nivou tunela Ravne, a prema naučnom projektu Fondacije, o čemu će javnost biti blagovremeno obavještena.

U pripremi je i realizacija vrlo limitirane proizvodnje meda izloženog utjecaju energije piramida.

Nije planirana nikakva gradnja niti podizanje čvrstih objekata, da se ne bi narušio prirodni sklad i ljepota okoline.

Vizija osnivača Fondacije je da ovo mjesto, radnog naziv “Ravne 2”, postane oaza mira i poztivne energije te da gosti, volonteri i istraživači Fondacije pronađu dodatni prostor i sadržaje koji će ih motivirati da ostanu duže u Visokom i Bosni i Hercegovini.

Time će Fondacija i dalje davati vrlo konkretan doprinos razvoju turizma i promjeni imidža Bosne i Hercegovine na bolje.

Više vijesti