U prva dva mjeseca ove godine u BiH 15,1 posto više turista

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

BiH je u prva dva mjeseca 2018. godine posjetilo 128.151 turista, što je više za 15,1 posto u odnosu na isti period prošle godine. U tom periodu oni su ostvarili 295.898 noćenja ili 20,1 odsto više u odnosu na prva dva mjeseca 2017. godine, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Broj noćenja domaćih turista u prva dva mjeseca veći je za 18,8 posto u odnosu na isti period lani, a broj noćenja stranih turista veći za 20,9 posto.

U ukupno ostvarenom broju noćenja, učešće domaćih turista je 35,6 posto, a stranih 64,4 posto.

U strukturi noćenja stranih turista najviše noćenja ostvarili su turisti iz Hrvatske 30,2 posto, zatim slijede turisti iz Srbije 19,2 posto, Slovenije 6,8 posto, Turske šest posto, Crne Gore 3,4 posto, Italije 3,1 posto, NJemačke tri posto, te Austrije 2,3 posto, dok su turisti iz ostalih zemalja ostvarili 26 posto noćenja.

Kada je riječ o dužini boravka stranih turista u BiH u prva dva mjeseca, na prvom mjestu je Kuvajt sa prosječnim zadržavanjem od 3,9 noći, Katar sa 3,7 noći, Ujedinjeni Arapski Emirati i Malta sa po 3,2 noći, Rumunija sa 3,1 noć i Island i Bahrein sa po tri noći.

Prema vrsti smještajnog objekta, najveći broj noćenja ostvaren je u okviru djelatnosti hoteli i sličan smještaj sa učešćem od 91,7 posto.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.