U prvom mjesecu vojne akcije ubijeno 6.700 Rohinja

Najmanje 6.700 Rohinja muslimana ubijeno je u prvom mjesecu vojne akcije protiv te manjinske grupe u mijanmarskoj saveznoj državi Rakhine koja je počela krajem augusta, saopćila je u četvrtak grupa Ljekari bez granica (MSF).

– Procjenjuje se da je najmanje 6.700 Rohinja ubijeno, među kojima najmanje 730-ero djece ispod pet godina starosti – saopćila je grupa, zasnivajući procjenu na posljednjem istraživanju koje je provela.

Nalazi istraživanja MSF pokazuju da su Rohinje bile meta nasilja, a najjasniji dosadašnji pokazatelj nasilja je “operacija čišćenja” koja je počela 25. augusta u Rakhineu, u odgovoru na akcije Vojske spasa arakanskih Rohinja, Otada je više od 626.000 Rohinja pobjeglo iz Mijanmara u Bangladeš.

– Sastali smo se i razgovarali s preživjelima nasilja u Mijanmaru, koji se sada nalaze u nakrcanim i nesigurnim izbjegličkim logorima u Bangladešu. Ono što smo otkrili bilo je zapanjujuće, podjednako po broju ubijenih kao rezultat nasilja, i po užasnim načinima na koji su ti ljudi ubijani ili teško ranjeni. Vrhunac broja pogibija podudara se s pokretanjem “operacije čišćenja” u Mijanmaru – izjavio je dr. Sidney Wong, medicinski direktor MSF-a, prenosi AFP.