U RMU “Kakanj” u funkciji četiri nova kiper kamiona

Na površinskom kopu „Vrtlište“ Rudnika mrkog uglja „Kakanj“ u srijedu su s radom počela četiri nova kiper kamiona za transport uglja.

Nosivost kamiona na industrijskim saobraćajnicama „Vrtlišta“ iznosi 21,5 tona uglja. Kamioni su nabavljeni prošlog mjeseca postupkom javne nabavke i to iz sredstava dokapitalizacije rudnika uglja, a nihova ukupna vrijednost je 652.800 KM.

„Kvalitet montaže i tehnička izvdeba kamiona su u skladu s traženim standardima iz ove oblasti i uvjeta koje smo naveli u tenderu. To je potvrdila i komisija za prijem kamiona, tako da očekujemo potpunu iskorišetenost kapaciteta kiperskih sanduka i snage motora od 286 Kw“, izjavio je Mirsad Jašarspahić v.d. direktora RMU „Kakanj“.

Transport uglja, od radilišta do prijemnog bunkera na pretovarnom sistemu, u oba smjera, trenutno se odvija na dužini od šest kilometara. U idealnim uvjetima četiri nova kamiona tokom jedne smjene mogu transportirati 860 tona uglja. Tokom jednog radnog dana, u dvije smjene, unutar kopa transportira se oko tri hiljade tona.

(VisokoIN.com/Fena)