U RS-u 43,93 posto stanovništva kompjuterski nepismeno

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Kompjuteri su za nešto manje od polovine stanovništva u Republici Srpskoj (RS) još uvijek nepoznanica.
Nedavno objavljeni rezultati popisa stanovništva pokazali su da u tom bh.entitetu, 466.952 osobe ili njih 43,93 posto je informatički nepismeno.

Iako svakoj osobi računar može da bude alat koji omogućava razvijanje nekog projekta, pomenuti procenat građana se izjasnio da ne zna obraditi podatke, izraditi tabelu, niti koristiti elektronsku poštu i internet.

Statističari RS-a su naveli da je učešće informatički nepismenih osoba veće kod žena i iznosi 46,56 posto, a kod muškaraca 41,16 posto.

Od ukupnog broja stanovništva popisnog u RS, 31,71 posto ili 337.061 zna raditi na računaru (informatički je pismeno), a 23,15 posto su djelimično kompjuterski pismene osobe koje znaju obavljati bar jednu od navedenih aktivnosti.

Najviše informatički pismenih je očekivano evidentirano u Banjoj Luci (76.568), ali i najviše onih koji ne znaju obaviti nijednu radnju na računaru (55.801), podaci su entitetkog Zavoda za statistiku.

I pored činjenice da informaciono-komunikacioni sektor pruža pomoć i u ekonomskom razvoju društva, to tržište je i dalje slabo razvijeno u RS-u.

U kampanji za lokalne izbore u oktobru 2016. čuli su se prijedlozi da se treba ulagati u IT sektor, ali se ostalo samo na obećanjima.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.