U SAD i Francuskoj zabilježeni slučajevi zaraze koronavirusom

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

U Sjedinjenim Američkim Državama i Francuskoj zabilježeni su slučajevi koronavirusa, potvrđeno je iz nadležnih institucija tih zemalja.

U Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) zabilježen je drugi slučaj zaraze korona virusom (2019-nCoV). Nakon prvog u Washingtonu, drugi slučaj zaraze je zabilježen u Chicagu, u saveznoj državi Illinois.

Iz Zavoda za javnog zdravstvo u Illinosiu potvrđeno je kako je virus ustanovljen kod 60-godišnje žene u Chicagu.

Zaražena osoba je stavljena pod karantin u bolnicu u Chicagu, a potvrđeno je da je u decembru otputovala u kineski grad Wuhan, gdje je virus prvi put otkriven, a u januaru se vratila u Chicago.

Francuska ministrica zdravstva, Agnes Buyzin potvrdila je da su dva slučaja koronavirusa zabilježena u toj zemlji. Jedan u Bordeauxu, drugi u Parizu.

Oba pacijenta su hospitalizovana i izolovana.

U Kini je formiran tim od 14 stručnjaka koji će raditi na stavljanju novog tipa korona virusa pod kontrolu. Ministarstvo industrije i tehnologije Kine saopćilo je kako je tim stručnjaka formiran kako bi se spriječilo širenje novog korona virusa.

Ekipa će, između ostalog, istraživati trag virusa, njegovu prenosivost, načine otkrivanja zaraze, ali i raditi na razvijanju vakcine.

Ujedno, Nacionalna zdravstvena komisija saopćila je kako će u Wuhanu, u kojem je evidentirana epidemija virusa 2019-nCoV, biti izgrađena bolnica s hiljadu kreveta.

Kineski mediji javljaju da je do sada javni prijevoz obustavljen u 13 gradova u provinciji Hubei. Naročito stroge mjere protiv širenja epidemije bit će poduzete u Šangaju, a među njima su kontrole na svim ulazima i izlazima iz grada. Privremeno će biti otkazan niz aktivnosti na kojima je trebao prisustvovati veliki broj ljudi.

Usljed zaraze korona virusom preminulo je 26 osoba. Kineski zvaničnici su potvrdili kako je zaražena najmanje 881 osoba.TOP VIJESTI

Više vijesti