U Sarajevu 149 novozaraženih, sedam osoba preminulo

Nakon analize 725 uzoraka, prikupljenih u periodu od 2. do 5. decembra ove godine, u Kantonu Sarajevo je potvrđeno 149 novozaraženih osoba koronavirusom.

Od ovog broja porodičnim klasterima ili kontaktima oboljelih od ranije pripada 81 zaražena osoba, odnosno 54,36 posto, i u samoizolaciji su od ranije.

U isto vrijeme, 270 osoba je oporavljeno od zaraznog oboljenja Covid-19, čime se i dalje nastavlja pozitivan trend pojave većeg broja oporavljenih od broja novozaraženih ovim virusom u Kantonu Sarajevo.

Na klinikama i u Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu na Podhrastovima (208), te u Općoj bolnici (97) hospitalizirano je ukupno 305 osoba, od kojih sedam koristi mehaničku potporu respiratora pri disanju.

U protekla 24 sata sa ovog bolničkog liječenja otpušteno je šest pacijenata.

Nažalost, desilo se i sedam smrtnih ishoda u liječenju, tako da je broj umrlih uzrokovan koronavirusom povećan na 285 osoba.

Trenutno je u Kantonu Sarajevo aktivno 3.166 slučajeva zaraze koronavirusom.

Od 30. januara do 5. decembra ove godine ukupno je registrovano 21.035 zaraženih osoba koronavirusom, od kojih je njih 17.584 oporavljeno od zaraznog oboljenja COVID-19.

U periodu od 22. novembra do 6. decembra ove godine, na osnovu preporuka epidemiologa, rješenjima inspekcije ili Ministarstva zdravstva KS naloženo je 4.035 samoizolacija.

„Ljudi svih starosnih doba mogu se zaraziti koronavirusom. Zato se apeluje na građanstvo da budu odgovorni i slijede savjete zdravstvenih stručnjaka i nadležnih institucija“, ponavljaju svoju poruku iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.