U Sarajevu i Ilijašu najzagađeniji zrak

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Zagađenost vazduha i jutros je povećana u pojedinim gradovima BiH, a najlošija situacija je u Sarajevu i Ilijašu, gdje je kvalitet vazduha ocijenjen kao vrlo nezdrav.

Prema mjerenjima obavljenim u 7.00 sati, indeks kvaliteta vazduha u Sarajevu iznosio je 242, a u Ilijašu 216, objavljeno je na internet stranici “Zrak.ekoakcija”.

Zagađenost vazduha ovog nivoa kod osoba sa respiratornim oboljenjima, poput astme, može izazvati značajna pojačanja simptoma i intenzitet bolesti, a povećana je i vjerovatnoća negativnih posljedica po respiratorne organe cjelokupnog stanovništva.

Oboljelima od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnicama, djeci i starijima savjetuje se izbjegavanje bilo kakvih aktivnosti tokom boravka vani, a ostalim kategorijama stanovništva izbjegavanje produženog boravka na otvorenom.

Nezdrav indeks vazduha jutros je zabilježen u Lukavcu – 189, Zenici 180, Kaknju 165 i Goraždu 156.

Vazduh je nezdrav za osjetljive grupe u Tuzli i Jajcu, gdje indeks iznosi 114, odnosno 119, dok je umjereno zagađen u Banovićima sa indeksom zagađenosti 68.

Vrijednost indeksa kvaliteta vazduha od nula do 50 je dobar, od 51 do 100 umjereno zagađen, od 101 do 150 nezdrav za osjetljive grupe stanovništva, od 151 do 200 nezdrav, od 201 do 300 vrlo nezdrav i više od 300 opasan po zdravlje.

Podaci objavljeni na ovoj veb-stranici prikupljeni su sa mjernih stanica zvaničnih institucija u FBiH.TOP VIJESTI

Više vijesti